Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bakterilere karşı yeni antibiyotik keşfedildi
#1
[Resim: 100121-mrsa.jpg]
İlaca dirençli patojenleri yenilgiye uğratabilecek bir antibiyotik Maine şehrinin topraklarında keşfedildi. Bu yeni antibiyotik henüz insanlar üzerinde test edilmedi fakat patojenlerin bu antibiyotiğe karşı evriminin yavaş olacağı konusunda izlenimler var.

Yeni keşfedilen ve teixobactin olarak isimlendirilen bir antibiyotiğin farede MRSA (metisilin dirençli Staphylococcus aureus) bakterisine karşı etkili olduğunu bildirildi. Eğer antibiyotik insnalarda da aynı şekilde çalışırsa antibiyotik dirençli bakterilere karşı önemli bir zafer kazanılmış olacak.

Texiobactini keşfetmeye yarayan cihaz da ayrı bir heyecan yaratmış durumda çünkü daha birçok keşfedilmemiş antibiyotikleri açığa çıkarma potansiyeline sahip bu cihaz kültür ortamına aktarılamayan mikropları laboratuar ortamında büyütmeyi ve böylelikle doğal yollardan patojenleri öldürecek bileşik sentezleyen bakterileri keşfetmeyi kolaylaştırıyor.

Bu bakterilerin yararlı birşeyler üretip üretmediği şimdiye dek meçhul olduğu için biyokimyacılar bu teknolojiden heyecanlanmış durumda.

Bu keşif tam da sağlık uzmanlarının antibiyotik direnci hakkındaki uyarılarının arttığı noktada geldi. Geçen yıl (2014) dünya sağlık örgütü post-antibiyotik çağın (insanların sıradan enfeksiyonlar ve küçük yaralardan ölebileceği) bu yüzyılda başlayabileceğini bildirmişti. MRSA hastanelerden komüniteye sıçramış ve 2013 yılında oldukça toksik ilalçlarla tedavi edilebilen 480,000 yeni ‘çok ilaca dirençli tüberküloz’ vakası saptanmıştı.

Hazine avı

Günümüzde kullanılan birçok antibiyotik 20. yüzyıl ortalarında mikrobiyal komüniteleri tarayan bilim adamları tarafından bulundu. Fakat araştırmacılar teixobactin, Eleftheria terrae, ve birçok diğer potansiyel adayı petri kabında büyümeye ayak diredikleri için gözden kaçırdılar.

Lewis ve Northeastern’li iş arkadaşı Slava Epstein E. terrae’nin bu potansiyelini iChip adını verdikleri bir cihazla keşfettiler. Bu cihaz topraktan alınan her bir bakteri hücresinin ayrı odacıklara tasnif edilmesi metoduyla çalışıyor. Daha sonra cihaz toprağa gömülüyor. Toprakta bulunan bazı moleküller cihazın içine nüfuz edebildiğinden bakteriler için petri kabından daha doğal bir ortam yaratılmış oluyor. Normalde toprakta yaşayan bakterilerin yüzde 1’i laboratuar ortamında büyütülebilirken iChip bu oranı yüzde 50’ye çıkartıyor.

Araştırmacılar 10,000 adet bakteriyal koloniyi S. aureus’un büyümesini etkilemesi açısından test etti ve 25 potansiyel antibiyotik daha buldular. Fakat şimdiye kadar teixobactin en cazip aday konumunda.

Patojenlerin kendisine karşı direnç mekanizması geliştirmesinin zor olacağından teixobactin heyecan uyandırıcı bir keşif. Diğer antibiyotiklerden farklı olarak teixobactinin mikropların hücre duvarındaki lipidlere saldırdığı, bakteri için de böyle bir mekanizmayı önlemenin zor olduğu düşünülüyor. Diğer antibiyotikler proteinleri hedef alırlar ve bakteri bu antibiyotiklere karşı kolaylıkla hedef proteinin şeklini değiştirebilecek bir mutasyon geliştirebilir.

Şimdilik klinik sonuçlar hakkında yorum yapmak neredeyse imkansız fakat teizobactin umut vaat ediyor.


MRSA (metisilin dirençli staphylococcus aureus)
Güzel vaatler

MRSA gibi tüberküloza sebep olan Mycobacterium tuberculosis de teixobactinin öldürdüğü bakteriler arasında. Fakat deneylerin şu ana kadar sadece laboratuar ortamındaki bakterilerde denendiği ve bu deneylerin son dönemdeki hastalardan izole edilmiş bakterilerde de test edilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor.

Teixobactin henüz fare deneylerinde toksik bir yan etki göstermedi fakat insan sağlığına etkisinin test edilmesi önemli bir aşama. Toksisite potansiyel bir antibiyotiği gerçek bir ilaca döndürmekte hala önümüzdeki en büyük engel.

Buna rağmen teixiobactin gibi birçok gelecek vadeden özelliğe sahip olan tek bir molekül bulmak zor olduğundan bu antibiyotik iyimser olmamız için birçok sebep sunuyor.

Ancak teixobactin gram negatif bakterileri öldürme konusunda başarısız oldu ki bu sınıf Klebsiella pneumoniae gibi bilinen her tür antibiyotiğe direnç geliştirmiş öldürücü patojenleri içeriyor.

iChip tekniği ile yeni bakteriler büyütülerek çok dirençli ve çok patojenik gram negatif bakterilere karşı da yeni ilaçlar geliştirilebilir.

Kaynak: http://dx.doi.org/10.1038/nature14098

Bul
Cevapla



Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Arjantin'den Yeni Keşfedilen Dinozor, 'Kolsuz' Bir Aileye Ait fenhane58 0 2,823 21/02/2022, 19:26
Son Yorum: fenhane58

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar:
1 Ziyaretçi