Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 5/5 - 1 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fen ile ilgili bunları "biliyor musunuz?" soruları
#1
-Vücudunuzun gereksinim duyduğundan daha fazla miktarda karbonhidrat tüketirseniz bunların vücudunuzda yağ olarak depolanacağını biliyor musunuz?
-D vitamini eksikliğinin çocuklarda, raşitizm adı verilen kemiklerde gelişim bozukluğu hastalığına neden olabileceğini biliyor musunuz?
-K vitamininin 1920’lerin sonlarında Danimarkalı bilim insanı Henrik Dam (Henrik Dam) tarafından keşfedildiğini biliyor musunuz? Henrik Dam, bu vitamini kolesterol adı verilen bir madde ile ilgili çalışmaları sırasında keşfetmiştir ve K vitamini önceleri “pıhtılaşma vitamini” olarak adlandırılmıştır.
-Pek çok kişinin günlük konuşmalarda “diyet” sözcüğünü yanlış anlamda kullandığını biliyor musunuz? Diyet, aslında dengeli beslenme anlamını taşır.
- Vücudunuz için gerekli su miktarının kütleniz ile orantılı olduğunu biliyor musunuz?
Bir günde ne kadar su içmeniz gerektiğini, kütlenizi (gram olarak) 32 ile çarparak hesaplayabilirsiniz.
-Temiz olmayan içme sularını tüketmenin tifo, dizanteri, kolera, hepatit gibi pek çok hastalığa sebep olduğunu biliyor musunuz?
-Jeotermal enerji ısınmada, elektrik üretiminde ve turizmde kullanılmaktadır. 2012 yılında Kırşehir’de hayata geçirilen bir proje ile jeotermal enerjinin, meyve - sebze kurutma tesisinde kullanılmaya başlandığını biliyor musunuz?
Tesisin çalışması yer altından çıkartılan 52 ºC’lik suyun şebeke suyunu ısıtmasına, şebeke suyunun da sıcak hava ile kurutma yapılan fırını ısıtmasına dayanıyor.
-Vücudumuzdaki damarların toplam uzunluğu yaklaşık 160.000 km’dir.
Bu uzunluğunun ekvatorun uzunluğunun dört katı olduğunu biliyor musunuz?


-Newton biriminin kullanımına Uluslar Arası Birimler ve Ölçüler Konferansı tarafından bilim insanı Isaac Newton’un (Ayzek Nevton) adını yaşatmak için karar verildiğini biliyor musunuz?
-Cisimlere sadece biz kuvvet uygulamayız. Doğada farklı kuvvetlerin de olduğunu biliyor musunuz?
Örneğin mıknatıs demir, nikel gibi maddelerden yapılmış cisimlere çekme kuvveti uygular. Bu kuvvet manyetik kuvvet olarak adlandırılır.
Doğada bulunan bütün cisimler birbirine çekme kuvveti uygular. Yerkürenin cisimlere uyguladığı çekme kuvveti ise yer çekimi kuvveti olarak adlandırılır.
-Doğada katı, sıvı ve gaz halinin dışında maddeler 4. bir halde daha bulunur. Bu halin plazma olarak adlandırıldığını biliyor musunuz?
Güneş ve diğer yıldızlar, alev, şimşek maddenin plazma haline örnektir.
-Islak çamaşırlarınızın suyun buharlaşması sonucu kuruduğunu biliyor musunuz?
Sıvılar belirli bir sıcaklıkta kaynamaya başlar, ancak her sıcaklıkta buharlaşabilir. Böyle olmasaydı çamaşırlarınız ancak yaz günlerinde belirli bir sıcaklıkta kuruyabilirdi.
-Açmakta zorlandığınız kavanoz kapaklarını genleşme özelliği sayesinde açabileceğinizi biliyor musunuz?
Açmakta zorlandığınız kavanoz kapağını ters çevirerek sıcak su içerisinde bekletirseniz kapak genleşeceği için kolayca açılır.

-Saydam maddeler olan su ve camın derinliği ve kalınlığı arttıkça saydamlık özelliğini kaybettiğini biliyor musunuz?
-Karagöz ve Hacivat’ın iki boyutlu tasvirlerle bir perdede oynatılan gölge oyunu olduğunu biliyor musunuz?
-Güneş’in konumuna göre gölge boyunun değiştiğini fark eden in¬sanların bundan yararlanarak güneş saati yaptığını biliyor musunuz?
Bilinen ilk güneş saati MÖ 1500 yılında Mısırlılar tarafından kullanılmıştır
-Çıkardığınız seslerin akciğerlerinizden gelen havanın gırtlağınızdaki ses tellerini titreştirmesiyle oluştuğunu biliyor musunuz?
-Soluduğunuz havanın bir gaz karışımı olduğunu biliyor musunuz?
-Su, sesi iletmeseydi denizlerin derinliklerini ölçen, balık sürülerinin yerini tespit eden ve daha pek çok araştırmada kullanılan sonar cihazının çalışmayacağını biliyor musunuz?
-Bitkilerin, kökleri yardımıyla topraktan su ve madensel maddeleri; yapraklarıyla havadan karbondioksidi alıp güneş ışığı yardımıyla besin ve oksijen ürettiklerini biliyor musunuz?
-Bitkilerin bu şekilde kendi besinini kendisinin üretmesi fotosentez olarak adlandırılır.
20-25 cm uzunluğunda bir sürüngen olan bukalemunların bulundukları duruma göre (tehlike hissettiklerin¬de gizlenmek için, deri değiştirecekleri zaman vb.) renk değiştirdiklerini biliyor musunuz?
-Penisilin adı ile bilinen ilacın, 1928 yılında Alexander Fleming (Aleksandır Fileming) tarafından küf mantarından elde edildiğini biliyor musunuz?
Alexander Fleming ve iki arkadaşı bu çalışma ile 1945 yılında Nobel Tıp Ödülü'nü kazandılar.
-Diş macunu yapımında kullanılan floritin aslında bir mineral olduğunu biliyor musunuz?
-Fosillerin tortul kayaçlar içerisinde oluştuğunu, ama buzulların ve ağaç öz sularının içerisinde de fosil oluşabildiğini biliyor musunuz?
-Uluslararası önem taşıyan ve bu nedenle korunmaya değer doğal oluşumlara, anıtlara ve sitlere “Dünya Mirası” statüsü tanınmaktadır. Bu süreç, “Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme”yi kabul eden üye devletlerin UNESCO’ya başvurusuyla başlar. Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi ile Uluslararası Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği uzmanlarının başvuruları değerlendirmesi ile aday olan varlıklar bu statüyü kazanır.
Ülkemizde Pamukkale ve Göreme Millî Parkı ve Kapadokya, doğal miras olarak bu listede yer almaktadır.
Şiddetli yağışlarda çıplak arazilerde yağmur damlalarının toprak taneciklerini bulunduğu yerden 1-1,5 m yanlara, 60 cm yukarı sıçratabildiğini biliyor musunuz?
Dünya'da tatlı su kaynaklarının yaklaşık %68’ini buz dağları ve buzulların oluşturduğunu biliyor musunuz?

Bul
Cevapla



Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  genetik mühendisliği ile ilgili çalışmalar nelerdir? fenhane58 0 4,717 08/05/2017, 22:18
Son Yorum: fenhane58
Question "Neden?" soruları fenhane58 0 1,924 21/02/2014, 19:00
Son Yorum: fenhane58

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar:
1 Ziyaretçi