Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 5/5 - 1 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kulaklarımıza zarar veren sesler
#1
Yeni bir araştırma, kulakların algılayabildikleri frekansların altındaki seslerden de zarar görebildiklerini ortaya koydu.

Yaşlandıkça kapasitesi azalan insan kulağı 20 ile 20.000 Hertz arasındaki sesleri duyabilir. Yayınlanan bir araştırma insanların bu frekans aralığının dışındaki seslerden de etkilenip zarar görebildiğini ortaya koydu. Futbol sahasındaki kalabalık, rüzgâr türbini ve bir uçak motoru gibi çok da yabancı olmadığımız etkenler ses eşiğimizin dışında ses dalgaları üretebilen yerlere örnek olarak gösterilebilir.

Duyulabilir sınırın içindeki seslere uzun süreli maruz kalmanın duyma kaybına açtığı bilinen bir olgu. Fakat 250 Hz altı ses dalgalarının etkilerini oluşturmak ise oldukça zor. 20 Hz’lik değerden daha yukarda olsa da insanlar ya duyamıyorlar ya da hangi ses maruz kaldıklarını ayırt edemiyorlar.

Yapılan araştırmada normal duymaya sahip 21 gönüllü ses geçirmez kabinlerde 30 Hz’lik ses örneği 90 saniye boyunca dinletildi. Sağlıklı bir insan kulağının çok düşük miktarda ıslık benzeri sesler çıkardığını bilen araştırmacılar, örneklerin dinletilmesinden sonra bu seslerin davranışını ölçtüler.

Duyma azalması durumunda bu seslerin değiştiğini ve duyma kaybı durumunda kulağın yaydığı bu seslerin tamamen kaybolduğunu belirten araştırmacılar, deneye maruz kalan gönüllülerin kulaklarının yaydığı seslerin salınım yaptığını buldular. Sağlıklı bireylerde kısa sürelerle sabit olan bu sesler gönüllülerde yaklaşık olarak 3 dakika bozulduğu görüldü. Araştırmacılar, duyma kaybına direk işaret ediyor olmasa da bu şekilde düşük frekanslı seslere maruz kalan kulakların sonrasında zarara daha yatkın olabileceklerini belirttiler.

Rüzgâr türbinleri gibi düşük frekans üretebilen ortamların yaygınlığının ve bunları fark etmekten uzak olduğumuzun ciddiyeti düşünüldüğünde, kulaklarımızın bu ortamlara verdikleri tepkilerin daha fazla araştırması yapılmalıdır.
Bul
Cevapla



Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar:
1 Ziyaretçi