Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 5/5 - 1 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Su ile yapılabilecek deneyler
#1
DENEY- 1 OKYANUSTA YÜZMEK neden DAHA KOLAYDIR
İhtiyacınız Bir yumurta (Çiğ veya haşlanmış olabilir) Uzun boylu geniş bardak Su ve tuz Suyu karıştırmak için uzun saplı kaşık: İzlenecek yol
Şimdi bardağın içine yumurtayı yerleştirin. Sonra suya tuz dökün.Tuzu suda karıştırıp tuzlu su elde edin. Suya biraz daha tuz ilave edin ve karıştırın.Tuz ilavesı,bardağın kenarında tuz parçalarını görünceye kadar sürsün. Tuz-su karışımı hazırdır. Yumurta suda yükselecektir. Yumurtanın yüzmesi suyun yoğunluğuna bağlıdır. Temiz su çok yoğun değildir. Bu nedenle okyanusta yüzmek bir gölde yüzmekten daha kolaydır..
3
DENEY-2 DAMARLAR VE TERLEME Damarlarımız, vücudumuzun her yerine kan ve besin taşırlar. Damarlardaki kan dolaşımını kereviz sapları ile deney yaparak gösterebilirsiniz. ihtiyacınız Kereviz , Su, ,Gıda boyası veya mürekkep izlenecek yol
Bardaklardan birine mavi, ötekine kırmızı gıda boyasından 3 damla damlatın ve yarım bardak su ile doldurun.Sonra kereviz saplarını yarısına kadar boyalı suya daldırın.
Ertesi gün, kereviz saplarını inceleyin. Aşağıdaki resimde, iki kerevizin yarım kesilmiş sopalarını göreceksiniz.
Fark gıda renklendirmesidir.Kereviz saplarındaki kılcal damarlar boyanmıĢtır. Çünkü boyalı su kılcal damarlarda yükselir.
Vücudumuzdaki kan akışı için kendi damar ve kılcal damarlarla ana arterlerde olur. Kalp tarafından pompalanan kan dolaşımın benzeri kerevizin damar demetinde boyalı su olarak dolanır. Kereviz damarlarındaki süreç kalp yerine terleme ile sağlanır. Bitkilerdeki sıvı besin taşıması terleme aracılığı ile meydana gelir.
DENEY-3 BROWN HAREKETLERİ Parçacıkların gaz ve sıvıdaki hareketi, bir İngiliz biyoloğu olan Robert Brown’dan (1773-1858) tarafından gözlenmiştir.Bu hareketler günümüzde Brown Hareketi olarak bilinir. Brown 1827 de küçük çiçek tozu (polen) tanelerinin bir sıvı içinde gelişigüzel hareket ettiklerini gözlemlemiş. Ancak hareketin nedenini açıklayamamıĢtır. Daha sonra bilim adamı Einstein sıvı veya gazdaki parçaların hareketini içinde yüzdükleri akışkanın gözle görünmez moleküllerin rast gele çarpmalarından kaynaklandığını açıklamıştır.
4
DENEY-4 YOK YASASI Deney, çeşitli maddelerin suda eriyip kaybolması ile ilgilidir. Madde suda eridiğinde her tarafında aynı özellikte olmalıdır. ihtiyacınız: 5 adet çay bardağı Tuz, un, yemek sodası, şeker izlenecek yol Bardakların her birine eşit miktarda soğuk su koyun. ilk su bardağının içine bir kaşık tuz koyup karıştırın. ikinci bardağın içine 1 kaşık un koyup karıştırın. Üçüncü bardağa bir kaşık yemek sodası koyun ve karıştırın. Sonuncu bardağa ise bir kaşık Şeker koyup karıştırın. Çay bardaklarını gözleyin. içinde tuz, şeker ve yemek sodası bulunan su bardaklarının hepsi saydamdır. içine kattığımız nesneler suyun içinde kaybolmuştur. Un kattığımız bardakta ise un su ile karışıp hamur haline gelir. Bazı nesneler su ile karıştığında suda kaybolur. Bu maddeler suyun molekülleri arasına girip kaybolmuştur. DENEY-5 SU FİLTRESİ YAPALIM Bu etkinlikte çamurlu suyu arıtıp, kullanılır su haline getireceğiz. Kentlerin atık suları bu yolla temizlenir. ihtiyacınız: Kağıt filtre, kömür veya kumlu, çamurlu su, Büyükçe bir huni, çakıl taşı izlenecek yol Huninin dibine varsa kahve filtresi yoksa kağıt havlu yerleştirin. Ezilmiş kara kalem içini bunun üzerine bir tabaka halinde yerleştirin. Bunun üzerine bir tabaka kum yayın. Huninin içine çamurlu su dökün. Suda ne gibi değiĢiklik olur. DENEY- 6 NEDEN ĠKĠ HACiMDEN AZ ihtiyacınız
Iki ölçüm bardak (bir bardak en az iki kahve fincanı gerekir
Su - ġeker
Bir kaşık
izlenecek yol
Su bardağına 22 fincan dolusu şeker koyun ve şekerin bulunduğu seviyeyi keçe kalemle işaretleyin. Benzer ölçmeyi 2 fincan dolusu su ile de yapabilirsiniz. Bütün dikkat edeceğiniz, fincanların ağzına kadar dolu olmasıdır.
5
Bir bardak su ile bir bardak şekeri karıştırdığınızda iki bardak şekerli su elde edebilir miyiz? Bunu deneyle gözleyelim.. Önce büyükçe bir bardağa 2 bardak veya 2 fincan dolusu su koyalım. Büyükçe kapta suyun yüksekliğini işaretleyelim. Suyu boĢaltalım. Bu defa büyük kaba önce bir bardak dolusu su koyalım. Bunun üzerine bir bardak dolusu şeker ilave edip kaşıkla karıştıralım.
Ne oldu? Bir fincan su ile bir fincan Ģeker karıĢımı iki fincan ettimi? Bunun için büyük bardakta işaret ettiğiniz yer ile karşımın yüksekliği aynı mı? Karışım (şekerli suyun) hacmi iki bardak suyun hacminden daha azdır.
Ne oldu? Neden bir artı bir iki yapmadı? şeker molekülleri su moleküllerinin arasına girdiğinden karışımın hacmi küçüldü. Çünkü su molekülleri arasında boşluklar vardır. Şeker molekülleri bu boşluklara girdiği için karışımın hacmi küçüldü. Büyük ölçekte düşünürsek bu durum okyanuslarda da görülür.Okyanuslarda da çok miktarda tuz vardır. Buna rağmen rağmen biz tuzu göremeyiz.
6
DENEY-7 MANTARIN SUDAKİ YERİ ihtiyacınız Su bardağı,su, şişe mantarı ve bir avuç bozuk madeni para Tepsi izlenecek yol Su bardağının içindeki suya bir şişe mantarı bırakın. şişe mantarının yerini saptayın.Suyun yere dökülmesini önlemek üzere deneyi bir tepsi içinde yapın. Bardağa biraz daha su ekleyin. ġiĢe mantarının yerinde bir değiĢiklik meydana geldi mi?ġimdide su yerine çok dikkatli olarak avucundaki madeni bozuk paraları suyun içine bırakın. Su bardağın kenarından yükselinceye kadar dikkatle para atmaya devam edin. Bardağa su ilave etmeye devam edin. Bardaktaki suyun yüzeyinde bombelik meydana geldi mi?Bu durumda iken ĢiĢe mantarının yerinde bir değiĢiklik oldu mu? Yüzey gerilimi suyun bardakta kalmasını sağladı.
Bul
Cevapla



Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  karabiber,üt ve iyot kullanılarak yapılan deneyler özgül 0 2,138 16/04/2015, 11:56
Son Yorum: özgül
  eylemsizlik ile ilgili deneyler fenhane58 0 2,224 27/03/2015, 20:03
Son Yorum: fenhane58

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar:
1 Ziyaretçi