Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tubitak merak ettikleriniz soru ve cevapları
#1
TÜBİTAK, internet sitesindeki 'merak ettikleriniz' bölümüne gelen 'Leyleklerde hamilelik ne kadar sürer?', 'Şimşeğin çakış hızı nedir?', 'Sorum çok net sizce uzaylı diye bir şey var mı?' gibi birbirinden çarpıcı s

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) Bilim ve Teknik Dergisi'nin internet sayfasındaki 'Merak Ettikleriniz' bölümüne yanıtlanması istemiyle gönderilen sorular okuyanları şaşırtıyor.


'http://www.biltek.tubitak.gov.tr' sitesinde bulunan bilgilere göre, 'Merak ettikleriniz' bölümünde, 'Antropoloji, astronomi, bilgisayar, bilim teknik kulübü, biyoloji, botanik, çevre ve iklim, elektronik ve elektronik, fizik, genel, gıda ve teknolojisi, kimya, matematik, psikoloji, satranç, spor, teknoloji-tasarım, tıp, yerbilim, inşaat ve mimari ve zooloji' ile ilgili konularda gönderilen çok sayıda soruya cevap veriliyor. İşte ilginç sorular...

'Leyleklerde hamilelik ne kadar sürer?'
'En uzun rüya 6 saniye midir?'
'Aşkın kimyası var mı?'
'Dünyanın merkezindeki ateş sönerse neler olur?'
'Bazı insanlar sivrisineklere diğerlerinden neden daha çekici gelir?'
'Kızlık zarı diğer hayvanlarda da bulunur mu?'
'Örümcek, ağını örerken ipliğini nereden bulur?'
'Neden kaşınırız ve bazen vücudumuzda kaşınan bir bölgeyi bulamayız?'
'Ben 8 yaşındayım korsanlar hangi yılda vardı?'
'Sorum çok net sizce uzaylı diye bir şey var mı?'
'Kaplumbağamın kabuğu çok yumuşamış, ne yapabilirim?'
'Uzayda dikilen bir bayrak dünyadaki gibi dalgalanır mı?'
'Fırtınalı havalarda, evin içinde de olsam, telefondaysam ya da duştaysam, beni yıldırım çarpabileceğini duydum, bu doğru mu?'
'Şimşeğin çakış hızı nedir?'
'Köpekbalıkları neden durmadan yüzüyorlar?'
'Yılanlar ve kertenkeleler, niçin sürekli dillerini dışarıda tutar?'

VE CEVAPLAR
Bilim ve Teknik Dergisi'nden sorulara bilimsel cevaplar verilerek, ilgililerin merakını gidermeye çalışılıyor. 'Leyleklerde hamileliğin ne kadar sürdüğü' sorusuna, 'kuşlarda doğum olayından söz edilemediği gibi bir hamilelik döneminden de bahsedilmeyeceği' belirtiliyor.

'En uzun süren rüyanın 6 saniye mi' sorusuna ise 'Tekrar eden rüyalarda kişi sürekli birbirine benzer rüyalar görüyor. Bu tip rüyalar yalnızca uykunun son evresinde gerçekleşiyor ve 45 dakika sürebiliyor. İkinci aykırı durum ise gerçek gibi rüyalardır. Gerçek gibi rüyalarda, kişi uyandıktan sonra birkaç dakika gördüğünün rüya mı yoksa gerçek mi olduğuna dair bir bocalama dönemi yaşıyor. Bu tip rüyaların da süresi 30 dakikayı aşabiliyor' karşılığı veriliyor.

'Aşkın kimyası var mıdır' sorusunun yanıtı ise 'Aşkın kimyası denince ilk akla gelen, feniletilamin (PEA) adlı maddedir' şeklinde.

'Bazı insanların, sivrisineklere diğerlerinden neden daha çekici geldiği' sorusu ise 'Bilim insanları, sivrisineklerin kurbanlarını neye göre seçtiklerini hala araştırıyor. Gerçekten de bazı insanlar sivrisinekler için oldukça popülerken bazıları da hiç ilgi görmüyor' diye karşılık buldu.

'Kızlık diğer hayvanlarda da bulunup bulunmadığı'na ilişkin soruya ise 'Kızlık zarı (hymen) birçok karasal memelide (kobay, sıçan, köstebek, at, sırtlan, lama, lemur, vs.) bulunuyor' denildi.

'Örümceğin, ağını örerken ipliğini nereden bulduğu' sorusuna ise 'örümceğin ağını örerken kullandıkları ipliği bir yerden bulmaları için örneğin doğadan toplamalarının gerekmediğini, aslında örümcek ağının, bu canlının kendi ürettiği protein yapısında bir madde olduğu' şeklinde yanıt veriliyor.

Bir meraklının, 'Sorum çok net; sizce uzaylı diye bir şey var mı?' sorusu ise çok net bir yanıt veriliyor: 'Bilmiyoruz!..'

KAPLUMBAÐANIN YUMUŞAYAN KABUÐU .
Evinde bakımını üstlendiği kaplumbağasının 'kabuğu çok yumuşayan' bir hayvansever ise soru yönelterek, çözüm arıyor. Verilen cevapta, 'Haşlanmış bir yumurtanın kabuğunun bir gün kadar suda bekletin. Bu suyu kaplumbağanın suyunun içine koyun. Ara ara da haşlamış yumurta akı verin. Böylece kabuk için gerekli besin verilmiş olur' deniliyor.

'Köpekbalıkları neden durmadan yüzüyor' şeklindeki soruya, 'Köpekbalıklarının çoğu iki nedenden ötürü durmadan yüzerler; solunum yapmak ve batmamak için' diye karşılık verildi.

FIRTINADA TEDİRGİNLİK
Bir kişinin de siteye ulaştırdığı, 'Fırtınalı havalarda, evin içinde de olsam, telefondaysam ya da duştaysam, beni yıldırım çarpabileceğini duydum, bu doğru mu?' sorusu da 'Yıldırım son derece güçlü ve tehlikeli bir kuvvet. Evet, telefonda konuşuyorsanız ya da suyla ilgili bir şeylerle uğraşıyorsanız, evin içinde de olsanız sizi çarpabilir' şeklinde cevaplandı.

YILANLARIN DİLİ
Soru: 'Yılanlar ve kertenkeleler, niçin sürekli dillerini dışarıda tutar?'
Cevap: 'Dil dışarıda tutulmaz, sürekli olarak dışarıya uzatılıp, içeriye geri alınır. Özellikle yılanlar ve kertenkelelerde görülen bu davranışın esas nedeni, çevreden duyum almaktır.'
Soru: 'Balıkların hafızasının kısa süreli olduğu nasıl bir testle anlaşılmıştır.'
Cevap: 'Balıklar yalnızca içgüdüleriyle hareket eden basit canlılar değil, akıllı, sorunlarına zekice çözümler bulan, toplumsal zekaya sahip canlılar olarak kabul ediliyor.'
Soru: 'Kargaların ortalama ömrünün yaklaşık 200 yıl olduğunu duydu. Doğru mudur?'
Cevap: 'Doğada vahşi olarak yaşayan kargalar en fazla 13-14 yıl kadar yaşarlar?'
Soru: 'Uzun bağırsak ve kısa bağırsağın uzunluğu kaç metredir?'
Cevap: 'Sağlıklı bir erişkinde ince bağırsak boyu yaklaşık 6-6,5, kalın bağırsak boyuysa yaklaşık 1,5-2 metre.'

Kendimizle başbaşa kaldığımız zamanlarda aklımızdan birçok anlamsız soru geçer. İşte bu soruların en ilginçlerini sizin için araştırdık..

# Yanlış çevrilen telefon numaraları niye hiçbir zaman meşgul çalmaz?
# Sadece ´tek heceli´ kelimesini söyleyebilmek için niçin dört hece kullanmaktayız?
# Neden insanlar gökyüzünde 400 milyon yıldız var denildiğinde inandıkları halde, ´yeni boyalı´ yazan yüzeyi elleriyle yoklarlar?
# Niçin limonlu gazozların içerisinde bir sürü suni tatlandırıcı varken bulaşık deterjanında ´gerçek limon suyu´ kullanılmaktadır?
# Işık 300.000 km/sn hızla yayıldığına göre karanlık hangi hızla çökmektedir?
# Işık hızında giden bir arabada oturduğumuzu varsayarsak, farları (ışıkları) yakınca ne olur?
# Niçin fare kokulu kedi maması yok?
# Teflona hiçbir şey yapışmadığı halde teflon, ´tavaya´ nasıl yapıştırılmıştır?
# 24 saat açık denen benzin istasyonlarının kapılarında neden kilit vardır?
# Eğer uçağın kara kutusu kaza anında parçalanmıyorsa neden bütün uçak bu kutunun üretildiği maddeden yapılmamaktadır?
# Neden bir dakikalık saygı duruşları otuz beş saniyeyi geçmez?
# Neden otel tanıtım programlarındaki her otelde tava yakan bir aşçı bulunur? Tava yakmak iyi otel için bir ölçüt müdür?
# Neden bir eliniz dolu iken diğer elinizle kilitli bir kapıyı açmak zorunda kaldığınızda, anahtar hep elinizin dolu olduğu taraftaki cebinizdedir?
# Neden Amerikan Salatası kutusunun üzerinde Türkçe "Amerikan Salatası" yazarken İngilizce "Russian Salad" yazar? Bu salata ABD-Rus ortak yapımı mıdır?
# Neden taksi şoförleri seyir halindeyken kapılarını açıp sol ön lastiğe bakmaya çalışırlar? Otomobilde bir problem olduğunu fark etmişler ise bunun kaynağının sol ön lastik olduğundan nasıl bu kadar emin olabiliyorlar? Ve neden daha sonra hiçbir şey olmamış gibi yollarına devam ederler, bir bakışla sorun çözülmüş müdür?
# Neden erkekler bağrını açtıkça takozlaşırken, kadınlar seksileşir?
# Neden kainat güzellik yarışması yapılmaktadır? Güzellik yarışmalarına diğer gezegenlerden de mi başvuru olmaktadır? Dünya güzeli neyimize yetmez?
# Neden avukatlar ve doktorlar mesleklerini her ismi yazılı olan yere eklemektedirler? Avukat Ahmet ismini Av.Ahmet şeklinde yazarken temizlik görevlisi Ahmet ismini Tg.Ahmet şeklinde mi yazmalıdır?
# Neden bir kimse tuvaletin yerini öğrenmek istediğinde "lavabo nerede" diye sorar? Amaç daha kibar olmak mıdır? Lavaboya sıçılır mı?
# Neden filmlerde, dizilerde ve bilumum görsel medya araçlarında bilgisayar kullanan insanlar klavyeye bakmadan bilinçsizce ve olanca hızlarıyla abanırlar? Yoksa hala ms dos mu kullanırlar? Ve neden bilim-kurgu filmlerinde bile onca teknolojiye rağmen komut tabanlı programlar kullanılır, bu Windows´un ileride göçeceğine dair bir işaret midir?
# Yüzmek zayıflatıyorsa balinalar nerede yanlış yapıyorlar?
# Niçin falcıya gitmeden evvel randevu almak gereklidir? Geleceğimizi bilemez mi?
# Eğer bugün hava sıcaklığı 0 derece ise ve yarın iki kat daha soğuk olacaksa, yarın hava kaç derece olacaktır?
# Eğer bir şizofren diğer kişiliğini ölümle tehdit ediyorsa, bir rehinelik durumundan söz edilebilir mi?
# Tabelacılar greve giderlerse, ellerindeki pankartlara bir şey yazabilirler mi?
# Soyu tükenmekte olan bir hayvan, soyu tükenmekte olan bir bitkiyle besleniyorsa ne yapmalı?
# Neden koyunlar yağmur yağdığında çekmezler?
# Eğer bir kaplumbağanın kabuğu yoksa çıplak mıdır yoksa evsiz mi?
# Vejetaryenler hayvan şeklinde krakerlerden yiyebilirler mi?
# Eğer onları avlayamıyorsak bir turist mevsiminden nasıl söz edilebilir?
Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), merak duygusunu artırmak amacıyla başlattığı internetten gelen soruları yanıtlama çalışırken, adeta soru yağmuruna tutuldu. Hergün ortalama 30 yeni soru alan TÜBİTAK, bugüne kadar birbirinden ilginç 905 soruya yanıt verdi.

BAZI SORULAR VE YANITLARI

TÜBİTAK'ın 15 ayrı başlık altında aldığı bazı sorular ve yanıtları şöyle:
S: Kibritin yapım maddesi nedir? Kibritte barut var mıdır?
C: Kibrit, kükürt (S) ve Oksitleyici olarak Potasyum Klorattan(KClO3) oluşmaktadır. Potasyum klorat kükürdün yanmasını sağlayan oksijeni veren maddedir.
S: Rakı homojen bir madde midir?
C: Homojen değil, heterojen bir maddedir.
S: Zararlı manyetik etki açısından mikrodalga fırınların çalıştırıldıkları sırada yanında bulunuyor olmanın ve de içerisinde işlem gören yiyecekler üzerinde olası ve tartışmalı etkileri nelerdir?
C: Mikrodalgaların yaydıkları radyasyonun zararlı etkilerine ilişkin bir şüphe var. Ancak, radyasyon yayımı nedeniyle, mikrodalga fırınların insan sağlığına zarar verdiğine dair gözlenmiş ya da bilinen bir etki yok. Bu tür fırınlardaki mikrodalgaların, gıda içinde kalmaları söz konusu değil. Bu yüzden mikrodalga fırında ısıtılmış gıdanın tüketilmesi nedeniyle ortaya çıkmış bir zararlı etki ya da bir hastalık henüz bilinmiyor.
S: Ağrımız olduğunda bedenimizin bir kimyasal salgıladığını biliyoruz. Bu kimyasal kan tahlili yoluyla niceliksel olarak saptanarak ağrının şiddeti belirlenebilir mi?
C: Ağrımız olduğunda bedenin ürettiği hormonlara endorfin denir. Bu hormonun işlevi, ağrının şiddetini azaltmak ve bize daha az rahatsızlık vermesini sağlamak için sinirleri uyuşturmaktır. Vücuttaki endorfin üretimi ile ağrıyı niteliksel olarak ilişkilendirme fikri son derece ilginç fakat burada işin içine başka bir faktör giriyor.
S: Bazı kurbağaların cinsiyet değiştirebildikleri doğru mu?
C: Bu oldukça karmaşık bir konu. Üzerinde çeşitli çalışmalar yapılmış ancak kesin bir tanım ya da cevap vermekten henüz uzağız. Her şey, hangi genlerin etkin kılınmasıyla ilgili. Çalışmalar seks kromozomlarının bu konuda pek de belirleyici rol oynamadıklarını ortaya çıkarmış.
S: Havuzlar ya da göller üstten alta doğru donarken, süt neden alttan üste doğru donar?
C: Varsayımınız doğru değil. Çünkü sütün özgül ağırlığı yaklaşık 1.030 - 1.032 arasıdır ve sudan daha yoğundur.
S: İnsan yılda veya bir günde kaç kirpik döker?
C: Bunun için belirli bir sayı vermek oldukça zor. Ancak doğal olan veya olmayan nedenlerle sanırım günde 2-3 kirpik döküyoruz


DÜNYA YÜZEYİNDE KAÇ SİNEK VAR''

S: Dünya yüzeyinde bir anda kaç sinek mevcuttur?
C: Herhalde 9.874.267.118.512 (!)
S: Tabancada susturucu nasıl çalışır? Bu susturucu kulakları sağır edebilecek kadar yüksek bir sesi nasıl oluyor da ''ffft'' sesine dönüştürebiliyor?
C: Tabanca patlama gürültüsünün gerçekten susturulabiliyor olması son derece şaşırtıcı, ancak susturucular aslında çok basit bir ilke ile çalışıyorlar. Bir balon düşünün. Balonu iğne ile patlatırsanız, çok ses çıkar, ama ağzını açarak içindeki havayı boşaltırsanız, çok az ses çıkardığını göreceksiniz. Susturucunun çalışmasının ardındaki temel fikir de aynen budur.
S: Elmayı yedikten sonra çöpü neden kararıyor? Elmadaki glikoz ve havadaki oksijenle bir alakası var mı?
C: Elmayı ısırdıktan sonra havayla temas eden hücreler okside oldukları için üzerinde kahverengi lekeler oluşuyor.
S: Mısır patlayınca niçin beyaz rengi alıyor?
C: Mısırın patlaması, içeriğindeki suyun ısı nedeniyle yaptığı basıncın bir sonucu. Öz halindeki mısır taneciği ısıtıldığında, içeriğindeki su da buhar haline dönüşüp basınç yaratıyor ve bu basınç taneciğin kabuğunu zorlamaya başladığında da mısırı patlatıyor. Bu gerçekleştiğinde dışarı çıkan kabarık beyazlık ise tane içeriğindeki nişastadan başka bir şey değil.

BİSİKLETLE BİLGİSAYARIM ÇALIŞIR MI?

S: Sık sık elektrik kesilmeleri oluyor. Bisikletin üstüne otursam ve çevirebildiğim kadar hızlı bir biçimde pedalları çevirsem, bilgisayarımı çalıştıracak kadar elektrik üretebilir miyim?
C: Normal bir insan ancak yarım saat kadar bu ağır işe dayanabilir, sonra yorgun düşer. Bu sorunun çözümü masa üstü bilgisayarı yerine diz üstü bilgisayarı kullanmak olabilir, çünkü diz üstü bilgisayarlar pille de çalışmak üzere tasarlanmıştır.
S: Çekirdeksiz üzüm nasıl oluyor ve çekirdek olmayınca yeniden üreyebiliyor?
C: Manavlar ve marketlerde satışa sunulan üzümlerin büyük bir bölümünün çekirdeksiz olduğu düşünülürse, bu üzümlerin çekirdekten üremedikleri açık. Üzümün yanı sıra daha pek çok meyvenin de çekirdekten üremediğini biliyoruz.
S: Kolanın zararları var mıdır, varsa nelerdir?
C: Kolanın içinde renklendirici maddeler, karamel, fosforik asit, tatlandırıcılar, keçi boynuzu özütü ve kafein bulunur. Bu maddelerden fosforik asit oldukça kuvvetli bir asittir ve diş çürümelerine sebep olur.

TOPUN HIZI NASIL ÖLÇÜLÜR?

S: Maçlarda topun hızını nasıl ölçüyorlar?
C: Maçlarda, özellikle de tenis maçlarında topun hızını ölçmek üzere geliştirilmiş radarlar kullanılır. Bu radarlar üzerlerindeki algılayıcılar yardımıyla, kolaylıkla mesafe ve zaman ölçülerek, bilgisayar yardımıyla topun hızının hesaplanmasını sağlarlar.
S: Yerde biriken kar neden alttan erir?
C: Yerde biriken karın alttan erimesinin birinci nedeni, toprağın, havaya göre daha sıcak olmasıdır. Ayrıca, üstteki katmanların alttakileri sıkıştırması sonucu da kar tabakasının alt bölümü, üste kıyasla daha sıcak olur. Kar altında kalan bitkilerin donmamasının nedeni de budur.
S: Kurşun kalemlerin içinde gerçekten kurşun olup olmadığını merak ediyorum. Eğer gerçekten varsa bu sağlığa zararlı değil mi?
C: Kurşun kalemlerin içinde, kurşun değil, yumuşak bir karbon cinsi olan grafit bulunur. Sağlığa zararlı değildir, kurşun kalem denmesinin nedeni, rengi olsa gerek.
S: Ben balıkların hafızalarının niçin anlık olduğunu, bununla birlikte ölme risklerinin yüksek olup olmadığını (yemek yediklerini unuttukları için) merak ediyorum?
C: Anlık hafızadan söz ederken kastedilen balıklar, çoğu kültür üretim sonucu elde edilmiş melez akvaryum balıklarıdır. Denizlerde ve tatlı sularda yaşayan kıkırdaklı ve kemikli balık türlerinde ise böyle bir durum söz konusu değil. Daha doğrusu, bu canlıların bir hafızaları var, ancak hafızanın oluşturulması işlemi oldukça yavaş gerçekleşiyor.
S: Leyleklerin hamilelik dönemi ne kadar sürer?
C: Kuşlarda ''doğum'' olayından söz edemediğimiz gibi bir ''hamilelik'' döneminden de bahsedemeyiz.
S: Gökyüzü neden mavi ve güneş batarken ufuk neden turuncu renge bürünüyor?
C: Güneş, ufka yakın olduğunda Güneş ışınları atmosfere yatay olarak girer ve daha fazla yol kateder. Bu sırada, ışığın büyük bölümü soğurulur. Mavi ışık, öteki renklere oranla daha fazla soğurulduğundan, Güneş kırmızı bir renk alır. Eğer havada pus veya ince bulutlar varsa, Güneş'in eğik gelen ışınları bunlardan yansır. Yine, yerden yansıyan kırmızı ışık da gökyüzünün kırmızı bir renk almasına yol açar.
S: Kızlık zarı hangi hayvanlarda bulunur?
C: Bu koruyucu zar birçok karasal memelide (sıçan, köstebek, at, sırtlan, lama, lemur, vs.) bulunuyor.
İnci Ayhan
Uçaklar yüksek irtifada arkalarında neden beyaz iz bırakır?

Uçakların egzosundan çıkan yakıt artığı gazların yanısıra bir miktar su buharı da bulunur. Su buharı yüksek irtifalardaki soğukta yoğuşarak buz kristallerine dönüşür. Yüksekten uçan uçakların arkalarında bıraktıkları beyaz izler, bu kristallerden oluşur.

Raşit Gürdilek
Toprak solucanı ikiye bölündüğünde yaşamaya nasıl devam ediyor?

Bu olayın adı rejenerasyon, yani dokuların kendi kendini yeniden oluşturarak tamamlaması. Sanıldığının aksine, bir toprak solucanı ortadan ikiye bölündüğünde iki solucan halinde yaşamaya devam etmiyor. Örneğin bir kuş tarafından kuyruk bölgesi kopartılan toprak solucanı, kuyruk bölümünü yeniden geliştiriyor. Ancak, kopan kuyruk bölümü yeni bir solucan olarak gelişmiyor.

Deniz Candaş
Pİ sayısı adını nereden alır?
Pi sayısı, adını çevre uzunluğu demek olan “perifer” sözcüğünün başharfi olan p harfinin, Yunan alfabesindeki sembolüdür.

Nermin Arık
Lotoda tek kupon ile 6 bilme olasılığı nedir?
Lotoda altı bilme olasılığı 49x48x47x46x45x44 'te birdir.

Muammer Abalı
İki kişi sayısal loto oynuyorlar. Birinci kişi hep aynı rakamlarla;ikinci kişi ise hep rakamlarını değiştirerek oynuyor. Bu iki kişinin kazanma oranları aynı mıdır yoksa farklı mıdır?

İki kişinin de kazanma olasılığı aynıdır. Çünkü sayısal loto da her hafta diğer haftalardan bağımsız olaydır. Ayrıca bu hafta çıkacak 6 sayı grubu geçen haftaki ile aynı olabilir ya da tamamen farklı bir grup olabilir. Görünüşte bize gecen haftakinin aynısı gelmesi daha zor gibi görünse de bu bir yanılgıdır. Bu hafta hepsinin olasılığı da aynı ve 0,000000071551123 tür, hiçbir altılı grubunun(devamlı oynanması gibi) bir ayrıcalığı yoktur.

Nilüfer Karadağ
Elektrikte neden bakır tel kullanıyoruz, altın tel kullansak ne olur?

Bir kere üretilen gücün birim maliyeti ve dolayısıyla aylık elektrik faturanız çok daha yüksek olur. Bakırın kullanılması icin bir baska pratik neden: Altın yerkabuğunda çok daha ender bulunan bir metal. Bir yerde, tüm dünyada çıkartılmış ve rafine edilmiş altın stokunun 400-500 ton civarında olduğunu okumuştum. Elektrik santrallerinde üretilen gücü evlerimize, işyerlerimize ulaştıran şebekede kullanılan bakır tellerin uzunlugunun yalnızca ulkemizde on binlerce kilometre oldugunu dusunursek, bu stokun ne kadar yetersiz kalacağı açık.

Raşit Gürdilek
Kaynak suların yeryüzüne çıktığında neden berrak olduğunu merak ediyorum?

Bildiğiniz gibi, kaynak suları yerüstü sularının (yağmur kar vb) yeraltına sızmasıyla oluşur. Bu sular yeraltındaki kayaçlar içinde akarken özellikle kil mineralleri tarafından temizlenir (doğal yoldan filtre edilir. Bilirsiniz eskiden kimyasal temizleyiciler yokken lekeler kille çıkarılırdı (lekeci kili).

Doç.Dr.F. Sancar Ozaner
Sıfır, tek sayı mıdır yoksa çift sayı mıdır?
Bu soruya cevap vermeden önce tek ve çift sayı kavramı üzerinde durmamız gerekiyor. Matematikte kavramlar söz konusu olduğunda tahmin edebileceğinizden daha fazla farklı fikirle karşılaşırsınız. Ancak bu tek ve çift sayı konusunda matematikçilerin büyük bir kesiminin ortak bir kararı olduğunu görebiliriz. Tanım şu şekilde yapılmıştır: İki ile bölündüğünde sıfır kalanını veren sayılara çift sayılar, bir kalanını veren sayılara da tek sayılar denir. Bu tanıma göre iki ile bölündüğünde sıfır kalanını veren sıfır Raşit Gürdilek
Bul
Cevapla



Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  4006 TÜBİTAK BİLİM FUARI HAZIRLARKEN DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR fenhane58 0 3,559 01/04/2016, 22:56
Son Yorum: fenhane58
  tübitak 4006 proje sergisi için hızlı tren projesini ekten indirebilirsiniz fenhane58 0 2,603 12/05/2015, 13:07
Son Yorum: fenhane58
  2.dönem teog fen soru konu dağılımı dersfen 0 1,696 09/04/2015, 08:20
Son Yorum: dersfen
  tübitak bilm fuarı 4006 örnek proje fenhane58 0 3,037 17/03/2015, 14:06
Son Yorum: fenhane58
  Tubitak bilim fuarı için gerekli dosyalar dersfen 0 1,477 10/02/2015, 13:52
Son Yorum: dersfen
  komik öğrenci cevapları hoca27 0 2,354 13/06/2014, 16:57
Son Yorum: hoca27
  2014 tubitak doğa eğitimleri site adresleri fenhane58 0 4,920 20/03/2014, 20:22
Son Yorum: fenhane58

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar:
1 Ziyaretçi