Yeni Yorum Gönder 
 
Konuyu Oyla:
  • Toplam: 1 Oy - Ortalama: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
#1
Yeni bir çalışma, pişirme kaplarıyla temas ettikten sonra yiyeceklerimize kaç tane küçük plastik parçacığı sızabileceğini ve teflon kaplı bir tavadaki küçük bir kırık çatlağın potansiyel olarak 9.100 kadar parçacık saldığını ortaya koyuyor.


Teflon kaplı yapışmaz tencere ve tavalar kullandıkça ve yıkadıkça kaplamalarını yavaş yavaş kaybederler, bu da yemek hazırlarken sorun olabilir. Ancak, ne kadar plastiğin salındığını ölçmek zordur.

Yeni araştırma, mikroplastiklere (5 milimetre veya 0,2 inçten küçük) ve nanoplastiklere (milyonlarca kat daha küçük) bakıyor ve zaman içinde önemli sayıda plastik parçayla uğraşıyor olabileceğimiz sonucuna varıyor.

Avustralya'daki Flinders Üniversitesi'nden makine ve malzeme mühendisi Youhong Tang , "Gıda kontaminasyonunu önlemek için pişirme gereçlerini seçerken ve kullanırken dikkatli olmamız gerektiğine dair güçlü bir uyarı veriyor" diyor.

Riski değerlendirme girişiminde ekip , bir Teflon kaplama üzerindeki mikroplastikleri ve nanoplastikleri foton saçılması yoluyla moleküler düzeyde incelemek için Raman görüntüleme tekniği olarak bilinen tekniği kullandı. Ayrıca, bu kaplamanın ne kadarının çözülüp gıdaya geçebileceğini hesaplamak için ısmarlama algoritmalar uyguladılar.


Araştırmacılar teflon kaplı pişirme kaplarını küçük parçalara ayırdılar ve pişirme sürecini simüle etmek için (yiyecek, su veya yağ olmadan bir pişirme işlemi olsa da), farklı malzemelerden (paslanmaz çelik, yün, plastik ve ahşap) döndürücüleri karşı hareket ettirdiler. belirli bir süre boyunca pişirmeye benzer şekilde pişirme kapları.

Rakamlara göre, kırık bir kaplama, yemek hazırlığı sırasında 2,3 milyon kadar küçük parçacığın salınmasına neden olabilir - bu, bir pişiricinin bir Teflon yüzeyini yırtması durumunda 30 saniyelik pişirme süresine dayanmaktadır.

Endişeye ek olarak, teflon (veya politetrafloroetilen), çevrede dolaşan "sonsuza kadar kimyasallar" olarak bilinen ailededir: çeşitli sağlık sorunlarıyla bağlantılı olan per- ve polifloroalkil maddeler (PFAS). .

Avustralya'daki Newcastle Üniversitesi'nden bir malzeme bilimcisi olan Cheng Fang , "PFAS'ın büyük bir endişe kaynağı olduğu göz önüne alındığında, gıdalarımızdaki bu Teflon mikropartiküller bir sağlık sorunu olabilir" diyor.


Mikroplastiklerin ve nanoplastiklerin bu salınımının ne kadar yaygın ve tehlikeli olabileceğine dair hala sorular olsa da, araştırmacılar pişirme sırasındaki olası kontaminasyon etkilerinin daha fazla araştırılmasını istiyor.

Eski tencere ve tavaların belli bir süre sonra kullanımdan kaldırılması veya teflon kaplamaların yıkanıp kullanılırken maruz kaldıkları aşınma ve yıpranmalara karşı daha dirençli hale getirilmesi olabilir.

Etkileyici çalışmaya rağmen araştırma ekibi, bu tür mikroskobik boyutlardaki plastik parçacıkları ölçmenin ve değerlendirmenin zorluğunu kabul ediyor. Bu alan potansiyel olarak gelecekte geliştirilebilir.

Tang , "Teflon'un PFAS'ın bir aile üyesi olduğu göz önüne alındığında, Teflon mikroplastiklerin ve nanoplastiklerin risk değerlendirmesini ele almak için daha fazla araştırma yapılması önerilir" diyor .
kaynak:https://www.sciencealert.com/one-small-crack-on-a-teflon-pan-can-release-thousands-of-plastic-particles
Yeni Yorum Gönder 


Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi