Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
8.sınıf bilim uygulamaları konu özeti-örnek sorular
#1
8.sınıf bilim uygulamaları yeni müfredata uygun konu özeti-örnek sorular
word hali ektedir.
8.SINIF SEÇMELİ BİLİM UYGULAMALARI DERSİ 1.DÖNEM KONU ÖZETİ
BİLGİ VE BİLGİ ÇEŞİTLERİ
A)Bilgi : İnsanoğlu kendi dışındaki nesneleri algıladığı gibi, kendi iç dünyasını da algılar. İnsandaki bu algılama ve tanıma etkinliğine "bilme", elde edilene de "bilgi" denir.
B) Bilgi Çeşitleri
a) Gündelik Bilgi : İnsanın günlük yaşamında bir-iki tecrübeden genellemelere ulaşması şeklinde ortaya çıkan bilgidir. Örneğin, midesi ağrıyan birinin kekiği kaynatıp içtikten sonra ağrısının geçmesi üzerine “Kekik suyu mide ağrısına iyi gelir demesi.
Özellikleri :
* Gündelik bilgi düzensizdir. * Özeldir. * Genel geçerliliği yoktur.* Doğruluğu kesin değildir.
b) Teknik Bilgi : İnsanın günlük yaşamını kolaylaştırmak amacıyla araç gereç yapımı ile ilgili bilgidir. İki türlü teknik bilgi vardır.
* Gündelik bilgiye dayalı teknik bilgi : İnsanın gündelik yaşantısındaki tecrübelere dayanarak araç gereç yapmasıdır.
* Bilimsel bilgiye dayalı teknik bilgi : Bilimsel verilerden yararlanarak araç gereç yapılması ile ilgili bilgidir.
c) Sanat Bilgisi : İnsanın çevresindeki olaylar ya da nesneler karşısındaki duygulanımlarını, heyecanlarını değişik biçimlerde ifade etmesiyle ortaya çıkan bilgidir. Örneğin edebiyat, resim müzik alanlarındaki eserler gibi.
d) Dini Bilgi : Tanrının insanlara peygamberler aracılığıyla, vahiy yoluyla bazı emir ve yasaklar bildirmesi şeklindeki bilgidir. Kutsal olanla bunun karşısındaki insanın konumunu ifade eder. Dinsel bilgiye kesin iman ile inanılır, eleştirisi yapılamaz.Mutlak gerçekliği inceler.
e) Bilimsel Bilgi : Bilimsel yöntem ve akıl yürütme yoluyla varlıklar hakkında elde edilen bilgidir.
Bilimler üç gruba ayrılır:
* Formel bilimler, mantık, matematik gibi.
* Doğa bilimleri,fizik, kimya astronomi gibi.
* İnsan bilimleri, psikoloji, sosyoloji, antropoloji gibi.
Özellikleri :
* Bilimsel bilgi nesneldir. Bireyden bireye değişmeyip herkes için aynıdır.
* Evrenseldir. Bilim herhangi bir milletin, ırkın malı değil bütün bir insanlığın malıdır.
* Akla ve mantığa dayalıdır. Bilimsel olan akılsaldır. Akılsal olan bilimseldir.
* Merak ve hayret sonucu ortaya çıkar.
* Yığılan ve ilerleyen bir bilgidir.
e) Felsefi Bilgi : Felsefi düşünce ile genel geçer ve kesinlikten uzak ama önyargısız, iyi temellendirilmiş, güvenli ve tutarlı olarak ortaya konan bilgidir.
Özellikleri : * Her sorunu aklın süzgecinden geçirir.
* Açıklamalarında bitmişlik ya da kesinlik yoktur.
* Filozofun kişiliği önemli rol oynar.
* Sistemli, düzenli ve birleştirilmiş bir bilgidir.
BİLİM VE BİLİMİN ÖZELLİKLERİ
Bilim: evrenin, evrendeki olguların ve olayların bir bölümünü ele alıp birtakım yöntem ve deney yolları kullanarak ve gerçeğe, gerçekliğe dayanarak birtakım yasalara ulaşan bilgi yolu, düzenli ve tutarlı bilgi.
Bilimin belli başlı özellikleri nelerdir?
• Tümevarım yöntemini kullanırlar.
• Yasa ve genellemelere ulaşmaya çalışırlar.
• Evrenseldir.
• Nesneldir.
• Kesindir, doğrulanabilme özelliği vardır.
• Birikimli olarak ilerler.
• Akıl ve mantık ilkelerini kullanır.
• Uygulanabilir.
• Değişebilme ve kendini yenileme özelliğine sahiptir.
• Olgusaldır.
• Tekrarlanma özelliğine sahiptir.
YILDIZLARIN YAŞAM SÜRECİ

 Yıldızlar da canlılar gibi doğar, büyür ve ölürler.
 Yıldızlar, bulutsu adı verilen gaz ve toz bulutlarından oluşur. Kendi kütle çekim kuvvetinin etkisiyle sıkışmaya başlayan bulutsu küçük parçalara ayrılır. Bu parçaların sıcaklığı ve yoğunluğu giderek artar. Sıcaklık belli bir dereceye ulaştığında, bulutsu parçalarının yapısında enerji üreten değişimler meydana gelir. Bu değişimlerin başlaması bir yıldızın doğumu olarak kabul edilir.
 Bir yıldızın oluşumu milyonlarca yıl sürer.
 Yıldızların hemen hemen tüm özelliklerini başlangıçtaki kütlesi belirler. Bu özelliklerin arasında parlaklık, büyüklük, yıldızın gelişimi, yaşam süresi de bulunur.
 Merkezlerinde bulunan yakıt zamanla biter. Böyle bir durumda yıldız değişime uğrar ve sonuçta ölür.
 Büyük kütleli yıldızların hayatları süpernova patlaması ile son bulur ve yıldızdan geriye nötron yıldızları veya karadelikler kalır.
 Küçük kütleli yıldızların dış katmanları uzaya saçılır ve merkezlerinde metal ve karbon yığını olan beyaz cüce kalır. Ölen yıldızlar arkalarında toz ve gaz bulutu bırakır ve bunlar sonunda bulutsu halini alır.

KARADELİK NEDİR?
***Karadelik, büyük kütleli yıldızların süpernova patlaması gerçekleştirmesi sonucunda oluşan, bilinen en sıkışık (kompakt) gök cismidir. Yani Güneş'ten kat kat büyük yıldızlar ömürlerinin sonuna gelince, sahip oldukları devasa çekim güçleri kendi içlerine çökmelerine ve karadeliği oluşturmalarına neden olur. Olay ufku denilen yüzeyinde öylesine güçlü bir çekime sahiptir ki, bu noktadan ışık dahi kaçamaz. Işığın kaçamaması sebebiyle, bir renkleri veya ışıtmaları yoktur ve bu nedenle kara olarak adlandırılırlar.

*** Karadelikler çoğu gökadanın (galaksinin) merkezinde bulunur.
*** Kara delik içeren bir cismin ilk gözlemi Uhuru Uydusu tarafından yapıldı.
*** Bir teoriye göre karadeliklerin evrenin başka noktalara açılan bir kapı olduğu kabul edilir bu yapıya Solucan deliği adı verilir.
*** Albert Einstein ve Arthur Stanley Eddington’un karadelik araştırmalarına katkıları olmuştur.






GİYİLEBİLİR TEKNOLOJİ NEDİR?

Adından tahmin edilebilir bir terim olmasına rağmen, sadece okuduğunuzda tüm hikâyeyi anlamak çok zor. Giyilebilir teknoloji, üstünüze giydiğiniz teknolojik aletlerin genel adıdır. Ancak burada belirgin bir ayrım var. Giyilebilir derken günlük hayatta kullandığınız kulaklıklar bu alana girmiyor mesela.
Bir ürüne “giyilebilir teknoloji” dememiz için, ürünün akıllı sensörlerden gelen bilgileri akıllı telefonunuza kablosuz veya bluetooth ile bağlanarak aktarması gereklidir. Bu bilgiler fitness, kilo kaybı, gün içi hareketlilik veya işlerinizi organize etme ile ilgili bilgiler olabilir.
NASIL GİYİLİR?
Ürünlerin çoğu bileklere giyilebilir ama yakın zamanda vücuda tutturulan veya boyna asılan modellerde popüler olmaya başlamıştır. Giyilebilen teknolojilerin çoğu mücevherat gibi takılabilir. Saatler, bileklikler, yüzükler ve kolye gibi aklınıza gelebilecek birçok ürün artık bu teknoloji ile kullanılmaktadır.
GİYİLEBİLİR TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ NELERDİR?
Günümüzde birkaç farklı kategoriye ayrılan giyilebilen teknoloji ürünleri farklı amaçlarla kullanılabilmektedirler.
giyilebilir-teknolojik-ürünler
AKILLI SAATLER
Akıllı saatler bileklere takılan kategoriye girerler. Cep telefonunuza bağlanarak küçük bir Windows işletim sistemi gibi çalışarak dijital hayatınızda yerini alırlar. Zamanı söylemek bu saatlerin en basit görevlerinden biridir. Size arama çağrılarını, mesajlarınızı ,maillerinizi hatta sosyal medya hesaplarınızı takip etmenizi sağlarlar.
AKILLI BİLEKLİKLER
Akıllı bileklikler birçok şekil ve ölçüde piyasa giriş yaptılar. Genellikle bileklere ve kemere takılırlar. Kişinin gün içinde adımlarını, kalp atışlarını ,yaktığı kaloriyi ve egzersiz hareketliliğinin bir istatistiğini çıkarır.
AKILLI SPOR SAATLER
Koşu, bisiklet binme, yüzme gibi aktiviteleri seven kişiler için giyilebilir ürünlerin en başında yer alırlar.
Bu ürünlerin en önemli özelliği üzerinde GPS bulunması, (Sakın GPS li olmayan ürünleri almayın. Doğru bilgileri size raporlayamaz.) seçtiğiniz sporla ilgili size daha detaylı bilgiler vermesidir.
BAŞA TAKILAN EKRANLAR
Eğer daha fazla 3 boyut ve sanal gerçeklik istiyorsanız başa takılan ekran (head-monted display) tam size göre. Bu ürünlerden bazıları sizi şeklinden dolayı çevrenizden soyutlayarak sanki başka bir dünyadaymışsınız hissi verir.
AKILLI GÖZLÜKLER
Bu gözlükler arasında en iyi bilinen Google Glass’tır. Bu ürünlerdeki amaç sizi başa takılan ekranlar (head-monted display) gibi sizi dış dünyadan soyutlamak değil bulunduğunuz alandaki yerler hakkında extra bilgi vermektir.
AKILLI GİYSİLER
Akıllı giysiler diğer giyilebilir ürünlerden çok daha fazla seçeneğe sahip olması onları çok daha popüler yapmıştır. Kişilerin vücut ısısından tutunda kaldırdıkları ağırlığın vücutta ki etkisine kadar bir çok istatistiği toplayan bu kıyafetler bir çok alanda çok faydalı olacak gibi görünüyor. Önümüzdeki yıllarda bir çok kıyafette giyilebilir teknolojileri görürsek şaşırmamak gerekir.
AKILLI TAKILAR
akıllı-takılar-mücevherler
Kovert design gibi bazı firmalar akıllı saatlerin özelliklerini mücevher, takı gibi aksesuarlara yerleştirmeye karar verdikten sonra bayanlar tarafından tercih edilmeye başlandı. Asıl amaçları cep telefonları yanında olmayan kullanıcıları telefonlarına gelen email, sms veya aramalardan haberdar etmektir.
İMPLANTLAR (VÜCÜDA YERLEŞTİRLEN BİLGİSAYARLAR)
İmplatlar, siz nereye giderseniz gidin ne yaparsanız yapın devamlı sizinle olacak ürünlerdir. İnsülin problemi, doğum kontrolü, tansiyon sorunları gibi sağlık sebeplerinden dolayı ameliyat ile vücuda yerleştirilebilirler. Veya sadece vücudunuzda metal bir alet taşımak isteyebilirsiniz. Evet ilk okuduğunuzda saçma gelebilir ama vücuda uygulanan akıllı teknolojiler yazısını okuduğunuzda konuyu daha iyi anlayacaksınız. Bu ürünlerin gelecek 20 yılda gelişeceği düşünülmektedir.
SEKTÖRÜN EN İYİLERİ KİMLER?
Yakın zamana kadar sektörde daha çok küçük firmalar vardı. Jawbone, Fitbit, Misfit ve Withings gibi firmalar özellikle spor için üretilen bilekliklerde oldukça başarılılar. TomTom, Garmin, Polar ve Suunto koşu, bisiklet binme, tırmanma ve hatta golf ve kayak sporları için en iyi akıllı spor saatleri üreten firmalar.
Sadece genel amaçlı akıllı saat dediğinizde Sony, Samsung, Motorola, LG ve Apple tabi ki sektörün temsilcilerindendir.
Başa takılan 3D ekranlarda ise sektörün önde geleni Oculus Rift ve Avegant Glyph’dır. Özellikle Avegant Glyph kişisel eğlence boyutunda bir adım önde olduğu söylenebilir.
***Akıllı Gözlüklerde (AR Glasses) Google sektördeki neredeyse tek oyuncu diyebiliriz.***
Akıllı Takılarda sektörde Mira, Altruis, Ear-o-Smart gibi markalar şimdilik sektörde kendini gösterenler arasındalar. Ancak yakın zamanda bir çok ismi duyulmuş markanın sektöre girmesi kaçınılmaz.

NEDEN GİYİLEBİLİR ÜRÜNLERİ KULLANIYORUZ?
Giyilebilir ürünler bizi takip etmede, değerlendirmede gayet başarılılar. Kalp ritimlerinizi, vücut yağ oranınızı, terleme, sağlık, sıcaklık ve kas aktivitenizi sensörleriyle vücudunuza dokunarak veya GPS sitemleriyle hareketlerinizden mesafeyi kat etme hızınızdan ölçüp size raporluyorlar.
Yinede bu teknolojide sıkıntılı olan taraf bu sonuçları yorumlama aşaması. Koşuyorken, maç yaparken veya yemek yerken neler olduğunu anlamak ve sonuçlarını yorumlamak için bir çok algoritma kullanan programlar gerekli.
İşte bunların nasıl yapıldığını bilen programlar bu aletlerle birleştiğinde giyilebilen teknoloji hayatımızda çok daha büyük bir rol oynayacaktır.
Giyilebilir Teknoloji ve Avantajları
-Bu ürünler birçok işi aynı anda yapabilmenize imkan vereceğinden vakitten kazanç sağlayacaktır.
-Oturarak geçirilen saatleri kısaltarak daha mobil hale gelme fırsatı verir.
-Müzik çalabilen tişörtler, ne kadar yol gittiğinizi söyleyen ayakkabılar gibi pek çok yeni ürün ile -tanışacaksınız.
-Uzun yazılar ve mesajlar yerine gelişmiş sesli algılama sistemleri kullanılacak.
-Kişileri sanki yanınızdaymış gibi 3D görüntüsünü sizlere sunar.
-Eski hastalıklar azalacak yerlerine yenileri gelecektir.
Giyilebilir Teknoloji ve Dezavantajları
-Daha çok gezen, gören ve inceleme yönünde başlayan insan yaşamı artık mobil aygıtlara bağlı kalır. Bu da her şeyin bir komut ile yapılmasından dolayı yaşamı sıradanlaştırır.
-Kullanabileceğimiz özel gözlükler, sesli komutu algılayan cihazlar, telefonlar derken her yanımızı saracak olan bildirimler bizi bedenen ve zihnen yorabilir.
-Ulaşılmaz olmak imkansız hâle gelecektir.
-Özel yaşamın gizliliği giderek azalacaktır. Fakat bu sıradan bir hale alacaktır.
-Yeni hastalıklar ortaya çıkacaktır.
ÖRNEK SORULAR
1.Bilimsel araştırma yöntem ve teknikleri kullanılarak elde edilmiş olan bilgi çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Bilimsel Bilgi B) Gündelik Bilgi C) Teknik Bilgi D) Felsefi Bilgi
2. Hayatımızı kolaylaştıran, İnsanların doğaya egemen olmalarını ve doğayı insan yararına değiştirmelerini sağlayan bilgi çeşidi aşağıdakilerden hangisidir.
A) Bilimsel Bilgi B) Gündelik Bilgi C) Teknik Bilgi D) Felsefi Bilgi
3. İnsanın kendini ve çevresini anlama ihtiyacından doğan, Akla dayanan, Evrensel ve sistemli olan, Kesin sonuçları olmayan bilgi çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Bilimsel Bilgi B) Gündelik Bilgi C) Teknik Bilgi D) Felsefi Bilgi
4. Üretici yanımızı ortaya çıkaran, sezgilerimizin ve hayal gücümüzün işin içine girdiği, duygularımızın önemli olduğu, Ürün varsa da somutlaştırdığımız bilgi çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Bilimsel Bilgi B) Gündelik Bilgi C) Sanatsal Bilgi D) Felsefi Bilgi
5. Amaçsız, sistemsiz olarak elde edilen. Yaşamı kolaylaştırdığı düşünülür. Körü körüne bağlanırsak yanılma şansımızın çok olduğu bilgi çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Bilimsel Bilgi B) Gündelik Bilgi C) Sanatsal Bilgi D) Felsefi Bilgi
6. Bilim Nedir. ? Sorusunun en doğru cevabı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Doğru düşünme,
B) Doğruyu ve bilgiyi araştırma,
C) Bilimsel metotları kullanarak sistematik bilgi edinme,
D) Evrenin ya da olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneysel yöntemlere ve gerçekliğe dayanarak yasalar çıkarmaya çalışan düzenli bilgiler ve Nesnel dünyaya ve bu dünyada yer alan olgulara ilişkin tarafsız gözlem ve sistematik deneye dayalı zihinsel etkinliklerin ortak adı.”
7. ‘’ Bilimde hiçbir hipotez veya teori; gözlem ya da deney sonuçlarına dayanılarak kanıtlanmadıkça doğru kabul edilemez’’ Bu ifade bilimin hangi özelliğidir?
A) Mantıksal özelliği B)Nesnel özelliği C) Kesin özelliği D) Olgusal özelliği
8. 1.Akıllı saatler 2.Akıllı takılar 3.Akıllı bileklikler 4.Akıllı gözlükler 5. Akıllı giysiler
Bu verilenlerden günümüzde kaç tanesi kullanılmaktadır.
A) 2 B) 3 C) 4 D) 5
9.Aşağıdakilerden hangisi giyilebilir teknoloji sınıfına girmez.
A). Saatler B). Takılar C ). Bileklikler D) Kulaklıklar
10. Güneş'den kat kat büyük yıldızlar ömürlerinin sonuna gelince, sahip oldukları devasa çekim güçleri kendi içlerine çökmelerine ve hangi yapının oluşmasına neden olur?
A-Gezegen B-Yıldız C-Karadelik D-Galaksi
11. Gökadaların çoğunun merkezinde bulunan yapının adı nedir?
A-Yıldız B-Gezegen C-Karadelik D-Uydu
12-Arama çağrılarını, mesajlarınızı ,maillerinizi hatta sosyal medya hesaplarınızı takip etmenizi sağlayarak saati söyleyen teknolojik aletin adı nedir?
A-Akıllı saat B-Kol saati C-Kum saati D-Duvar saati
13.Koşu, bisiklet binme, yüzme gibi aktiviteleri seven kişiler için giyilebilir ürünlerin en başında yer alan ve en önemli özelliği üzerinde GPS bulunması ile bilinen teknolojik ürün hangisidir?
A-Pusula B-Akıllın telefon C-Kronometre D-Akıllı spor saati
14. Kişinin vücut ısısından kaldırdığı ağırlığa kadar tam donanımlı istatistik bilgiler veren aracın adı nedir?
A-Akıllı giyişiler B-Kask C-Telefon D-Akıllı gözlük
15. Asıl amaçları cep telefonları yanında olmayan kullanıcıları telefonlarına gelen email, sms veya aramalardan haberdar etmek olan takı ve aksesuarlara verilen ad nedir?
A-Küpe B-Akıllı takı C-Akıllı giysi D-Akıllı gözlük
16. Kara delik içeren bir cismin ilk gözlemi hangi uydu tarafından yapıldı?
A-Yapay uydu B-Uhuru uydusu C-Habel D-Türksat uydusu

17. Einstein'ın Görecelik Teorisi'ne bakılırsa, kara deliğe düşmekte olan bir kişinin zamanı, ona dışarıdan bakan bir kişiye göre gittikçe yavaşlar ve hatta duruyormuş gibi görünebilir. Bu da ışık hızına yaklaştıkça zamanın etkilendiği teorisinden yola çıkıyor. Buna bakarak kara deliklerin hangi özelliğinden bahsedilir?
A-Zamanı ve uzayı bozduğundan B-Zamanı düzelttiğinden
C-Zamanı hızlandırdığından D-Hiçbiri
18-Bir teoriye göre karadeliklerin evrenin başka noktalara acılan bir kapı olduğu kabul edilir bu yapıya ne ad verilir?
A-Solucan deliği B-Tünel C-Yıldız D-Hiçbiri
19. Akıllı gözlük üretiminde hangi sektör liderdir?
A-Lg B-Motorola C-Google D-Arçelik
20. İnsülin problemi, doğum kontrolü, tansiyon sorunları gibi sağlık sebeplerinden dolayı ameliyat protez dişlere yerleştirilen teknolojinin adı nedir?
A-Fırça B-Küpe C-İmplant D-Akıllı gözlük


Ek Dosyalar
.rar   8.sınıf bilimugulamalari özet.rar (Dosya Boyutu: 199.36 KB / İndirme Sayısı: 13)
Bul
Cevapla



Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  4006 TÜBİTAK BİLİM FUARI HAZIRLARKEN DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR fenhane58 0 3,586 01/04/2016, 22:56
Son Yorum: fenhane58
  2.dönem teog fen soru konu dağılımı dersfen 0 1,716 09/04/2015, 08:20
Son Yorum: dersfen
  tübitak bilm fuarı 4006 örnek proje fenhane58 0 3,065 17/03/2015, 14:06
Son Yorum: fenhane58
  Tubitak bilim fuarı için gerekli dosyalar dersfen 0 1,492 10/02/2015, 13:52
Son Yorum: dersfen
  6.sınıf bilim uygulamaları yıllık planı ortaokul 0 1,393 26/09/2014, 13:48
Son Yorum: ortaokul
  bu benim eserim örnek afişler fenhane58 0 2,465 20/03/2014, 20:16
Son Yorum: fenhane58
  Bilim ve teknoloji haftası için yazı,şiir,fıkra fenhane58 0 2,472 20/03/2014, 20:09
Son Yorum: fenhane58
  müslüman bilim adamları fenhane58 0 2,475 31/01/2014, 02:26
Son Yorum: fenhane58
  BİLİM UYGULAMALARI DERSİ (5, 6, 7 VE 8. SINIFLAR) ÖĞRETİM PROGRAMI fenhane58 0 3,551 06/09/2013, 22:57
Son Yorum: fenhane58
  ısı ve sıcaklık sbs de çıkmış sorular video fenhane58 0 2,573 20/04/2013, 12:55
Son Yorum: fenhane58

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar:
2 Ziyaretçi