Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 5/5 - 1 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
çeşitli deney örnekleri
#1
SİZ DE BULUT YAPABİLİRSİNİZ
Malzemeler:
Cam bir şişe , sıcak su ,ve şişenin ağzından geçmeyecek büyüklükte buz
TERMOMETRE YAPALIM
Sıcaklığı ölçen araçlara termometre diyoruz. Evimizde, sınıfımızda, arabamızda sıcaklığı ölçmek için termometre bulundururuz. Bu sayede bulunduğumuz çevrenin sıcaklığını öğrenir. Yaşantımızı buna göre planlarız. Şimdi basit bir termometrenin nasıl yapıldığını ve çalışma şeklini öğrenelim.
1 lt lik bir kola şişesine dolduracağımız sudan biraz fazla suyu bir sürahide bir kaç damla mürekkeple karıştıralım.
Daha sonra şişeye takacağımız plastik veya mantar tıpaya cam veya plastik (pipet olabilir) boruyu şekildeki gibi geçirelim.
Tıpaya geçirdiğimiz boruya şekildeki gibi 7cm e 13 cm boylarında kestiğimiz beyaz kartonu şekildeki gibi bantla yapıştıralım.
Şişeye daha önce hazırladığımız mürekkepli suyu da koyduktan sonra şişede hiç hava kalmayacak şekilde tıpayı geçirelim.
Tıpadaki delikle içine soktuğumuz boru arasında boşluk kaldı ise buraya mum damlatabiliriz. Bir damlalığın yardımı ile Mürekkepli suyumuzdan biraz alıp mürekkepli su seviyesi şekildeki seviyeye gelinceye kadar borunun en üstünden damlatalım.
Bu seviyeye kadar mürekkepli su koyduktan sonra suyun buharlaşıp termometremizin hassasiyetini bozmaması için 1 damla yağı borudaki mürekkepli suyun üzerine damlatalım. Şimdi termometremiz hazır.
Bildiğimiz üzere sıvılar ısınınca genişler soğuyunca hacmi küçülürler. Termometre de çalışırken bu gerçekten yararlanır.
Hava sıcaklığına bir termometreden bakın ve bu değeri borunun içindeki su seviyesinin karşısına yazın. Hazırladığınız düzeneği buzdolabın da 2 saat kadar termometre ile bekletip yaptığınız termometrede işaretleyin Bu aradaki farkı bölerek ortalama sıcaklıkları belirleyin. İşte basit bir termometre yapmış olduk.
Bu olay gerçek termometreler de cıva kullanılarak yapılır.
Deneyin yapılışı :
Cam şişenin içine sıcak su koyup ağzına düşmeyecek şekilde buz parçası koruz. Sıcak sudan çıkan su buharı buza çarparak yoğunlaşır ve balonun içinde küçük bir bulut gözlemleriz. Bizim gökyüzünde gördüğümüz bulutlarda bu şekilde oluşur. Yeryüzünden buharlaşan su soğuk bir katmana çarpınca bize bulut olarak gözükür.
BASİT BİR YANARDAĞ YAPALIM
Isınan cisimlerin hacmi büyür. Hacmi büyüyen bu cisilerin kütlesi değişmediği için yoğunluğu azalır . Dolayısıyla kendisinden az yoğunlukta olan aynı türden cisimlerin üzerine çıkarlar. Cisimlerin yüzmesi , uçan balonun yükselmasi , ısınan havanın tavana doğru yükselmesi , Rüzgaz hep bu yoğunluk farkı ile açıklanır.
Biz de bu olaydan faydalanarak sıcak mürekkepli suyun , soğuk su içinde yükselmesi ile bir yanardağ yapalım.
İlk yapmamız gereken iki delikli plactik veya mantar tıpaya şekildeki ğibi iki cam boruyu veya damlalığın cam kısmını geçirelim.
Daha sonra tıpayı geçireceğimiz ufak bir şişenin içine 1, 2 damla mürekkep (veya gıda boyası) damlatıp üzerine sıcak su dökelim. Tıpayı kapatalım.
Büyükce bir şeffaf kaba soğuk su doldurduktan sonda hazırladığımız şişeyi şekildeki gibi suyun içine yerleştirelim.
Şişeden dışarı uzanan borudan aynı bir yanardağ gibi mürekkepli suyun yükseldiğini görürüz. Peki burada ne oldu;
Soğuk su şişenin içine doğru uzanan borudan içeri girecek , dışarı doğru uzanan borudan mürekkepli suyu itecektir. Sıcak mürekkepli suyun yoğunluğu soguk sudan az olduğundan hemen yüzeye çıkmak isteyecektir

GÖRÜNMEZ MÜREKKEP YAPALIM
Şimdi bize mürekkep olarak kullanabileceğimiz limon, sirke, süt veya portakal suyu lazım. Bir kürdan veya divit yardımıyla beyaz kağıbımıza limon suyuna batırıp bir yazı yazalım. Bir süre bekledikten sonra limonun suyunun içindeki suyun buharlaştığını görürüz. Kâğıdımızı şekildeki gibi tel bir kafesin üzerine koyup mumun üzerinde kâğıdı yakmadan, her tarafa eşit ışı yayarak gezdirelim. Bir süre sonra yazdıklarımızın tekrar göründüğünü göreceğiz. Bunun sebebi yazı yazdığımız sıvının yanma sıcaklığının kâğıdın yanma sıcaklığından daha az olmasıdır.

TOPRAK, SUDAN DAHA ÇABUK MU ISINIR?
Bu deney için aynı büyüklükte iki tencere, kuru toprak, su ve bir termometre sağlayıp. Kuru toprağı tencerenin birine, suyu diğerine koyalım.
İkisi de aynı ağırlıkta olsun. Bunları bir süre gölgede bekleterek sıcaklıklarının aynı olmasını sağlayalım. Sonra her iki tencereyi güneşe bırakıp. Ara sıra toprağın sıcaklığını ölçelim. Toprak yeter derecede ısınınca hem toprağın hem de suyun sıcaklığını ölçüp. Aynı zaman içinde hangisi daha çok ısındığını defterine not edelim.
Eğer hangisini daha çabuk soğuduğunu öğrenmek istersek her iki tencereyi de güneşten çekip soğumaya bırakýp termometre ile sıcaklıklarını karşılaştırabiliriz.

HAVADA SU BUHARI VAR MIDIR?
Bir şişe alıp. Çok soğuk suyla doldurup ve ağzını kapatın. Şişeyi oda sıcaklığında 10 dakika bekletince. Şişenin dışı buğulandığını görürsünüz. Parmağınla buğunun bir kısmını sıyırırsanız buğulanmayı daha iyi görebilirsininiz.
Peki şişenin ağzı kapalı olduğuna ve suyun içinde bulunduğu cam şişe , su geçirmediğine göre bu su damlacıkları nereden geldi. Bu su damlacıkları odamızda bulunan su buharıdır. Odada bulunan su buharı , soğuk şişemizin dış çeperine çarpınca yoğunlaşmış havada fark edemediğimiz su buharı su damlacıkları halinde ve görünür hale gelmiştir.

BİLİM SERGİSİNDE YAPILABİLECEK DENEYLER
1.Amonyumdikromatın yanması (volkan deneyi)
2.Akvaryumda yetişen bitkiler (doygun sodyum silikat çözeltisine ağır metal tuzlarından küçük kristaller atıldığında kristallenme sonucunda çok güzel görüntü oluşuyor)
3.İyotun süblimleşme özelliğinin gösterilmesi
4.Kara barut yapımı
5.Çıtırpıtır yapımı (gümüş asetilenür eldesi)
6.Limon kolonyası yapımı
7.Sıvı azot özellikleri ve bitkilerin donmasının gösterilmesi
8.Limon pili yapılması
9.Metallerin gümüş ile kaplanması
10.Magnezyum metalinin yanması
11.Bazı meşhur bilim adamlarının hayat hikayelerinin sergilenmesi
12.Kimya ile ilgili ilginç karikatürler sergilenebilir.
13.Nişastanın ayıracı iyot
14.kromatografi deneyi
15.Fosforun yanması
16.Görünmez mürekkepler
17.Camın HF deki reaksiyonu
18.KMnO4 ve H2SO4 ün reaksiyonunda ozon eldesi
19.Şekerin karbonlaşması
20.Benzene cam çubuk koyma , kırılma indisi aynı olduğundan cam çubuk gözükmüyor.
21.Mürekkep yapımı
22.Gümüş aynası yapımı
23.Uçan balon yapımı (balona helyum gazı koyma)
24.Alçak basınçta kaynama deneyi
25.Su dolu bir bardağın üzerine toplu iğne koymak, yüzey geriliminden dolayı iğne su üzerinde yüzüyor
26.Yok

Okul Bahçesinde Kuşları Besleyelim
Bu kuş besleme masalarını okul bahçesine yapabileceğimiz gibi eğer evimizin önün de bir bahçe varsa evimizde de yapabiliriz.Kuş besleme ve beslediğimiz kuşları gözlemeyi iki şekilde yapabiliriz. Birincisi tahta bir kutuyu toprağa gömdüğümüz 1 metre yüksekliğindeki bir tahtaya çakıp da yapabiliriz , aynı zaman da aynı tahtaya ikinci şekildeki gibi yanlamasına bir tahta bağlayıp kuşlara vereceğimiz besinleri bir filenin içine koyup bağlayarak ta yapabiliriz. 1. şekildeki gibi yapmak tahta kutumuza gelen kuşları incelemek için daha iyi olur. Peki kuşlara ne gibi besinler komalıyız? Ekmek, mısır, fıstık, üzüm, nar, buğday vb besinler komalıyız. Okulda yapacağınız bu kuş masası sayesinde çevreniz de bulunan kuşları görme ve inceleme fırsatı bulacaksınız.Kuşların farklı cinslerde olduğunu anlamak için gagasına , pençelerine , kuyruğuna ve renklerine bakabilirsiniz.

Nabız Atışını Gözleyelim
Bir kibrit çöpüne raptiyeye batıralım. Daha sonra elimizi avucumuzu yukarı gelecek şekilde masanın üzerine koyup nabzımızı hissettiğimiz noktaya şekildeki gibi raptiye batırılmış kibriti koyalım. Kibrit çöpünün hareketlerini

Gökkuşağı Yapalım
Şeffaf ışık geçiren bir kabın içine şekilde ki gibi yarıya kadar su dolduralım. Daha sonra içine aynayı eğik biçimde gerekirse tutturmak için cam macunu kullanarak şekildeki gibi yerleştirelim. Aynanın su içindeki kısmına şekildeki gibi bir el feneri ile ışık tutalım.Lambanın hemen üzerine bir beyaz kağıt tuttuğumuzda gök kuşağı oluşumunu gözleriz. Lambayı oynatarak değişik renk değişimlerini de gözleyebiliriz.

GERİ DÖNÜŞÜMLÜ KÂĞIT YAPALIM
Gerekli malzemeler
Eski gazeteler, bir parça çok ince delikli tel, bir kaç emici bez, plastik kova ve leğen, tahta kaşık yada mutfak robotu, toz boya (renkli kağıt yapmak için), naylon poşet, ağırlık (mesela kalın kitaplar)
Yapılışı
Eski gazeteleri kovaya koyun, su ekleyerek bir gece bekletin. Ertesi gün suyu süzün, ıslak gazeteleri tahta kaşıkla ezerek hamur haline getirin.
( Bu işlemi eğer annenizde izin alabilirseniz mutfak robotunda yapabilirsiniz.)
Kağıdınızın renkli olmasını istiyorsanız, boya da katabilirsiniz.

Kağıt hamurunu leğene koyun ve eşit ölçüde su ekleyip karıştırın. Teli karışımın içine sokup üzerinde kalan hamurla birlikte çıkarın.

temiz düz bir yere bir bez serin ve teli, kağıt hamurun bulunduğu yüzey alta gelecek biçimde çabucak bunun üzerine koyun. İyice bastırın ve hamur beze yapışınca kaldırın. Hamurun üzerine ikinci bir bez örtüp tekrar bastırın.

Leğendeki hamur bitene kadar bir kat hamur, bir kat bez koyarak bu işlemi tekrarlayın. En üste naylon poşeti koyun. Ağırlık yapması için kitapları üst üste dizin.

Bir kaç saat sonra kağıtları dikkatle bezlerden ayırın ve iyice kurumaları için eski gazete ya da kağıt havluların üzerine serin. Yeni kağıtlarınız kullanılmaya hazırdır.

ELMALI DENEYİ
Amaç:
Birbirine 5cm uzaklıkta saplarından asılan iki elmaya üflendiğinde elmanın davranışını gözlemek.
Gerekli malzemeler
İki adet saplı orta büyüklükte elma, 2 m kadar ince ip
Yapılışı
Sapları olan iki elmayı birer metrelik iki ip parçasına az bir uzaklıkta asın, sonra da ikisi arasından üfleyin bakalım. Ne dersiniz? Elmalar nasıl hareket edecekler?
Resimdeki çocuk biraz şaşmış gözüküyor. Haklı, çünkü onun deneyinde de elmalar birbirlerine yaklaşıyorlar! Bu işin sırrına bizden önce bilgin Bernoulli ermiş.
Diyor ki: «Bu deneyde de sizin üflemeniz, havayı hızlandırarak basıncının azalmasına yol açıyor. Çevredeki yüksek basınç alanları da elmaları alçak basınç alanlarına doğru itiyor. Elmalar da kafa kafaya tokuşuyorlar!

SİHİRLİ LİMON RESMİ
“Hazırlanan limon suyuna parmağımızı batırıp beyaz bir kâğıt üzerine görünmez resim yapılır.”
Limon suyu kuruduktan sonra resmimiz sarı boya ile yapılmış gibi ortaya çıkacaktır. Eğer bir ütü ile ütülenirse renk bu kez kahverengine dönüşecektir.

KAĞIT KATLA
“İlk anda inanmayacaksınız ama bir kâğıdın yedi kattan fazla katlaması mümkün değil. Hangi tür kâğıt ile denerseniz deneyin, büyüklüğü ne olursa olsun bu durum değişmiyor. Sekizinci kata geldiğinizde kâğıdı katlayamıyorsunuz.”

TERS ÇEVİRME
Deney leğenin üzerinde yapılır. Bardak ağzına kadar su doldurulur. Bardağın ağzı kare şeklindeki kâğıt ile kapatılır. El kâğıdın üzerine konularak çabucak ters çevrilir. Daha sonra el çekilerek gözlemlenir.
Hava kâğıdı yukarı kaldırdığı için suyun bardaktan dökülmedi
Bul
Cevapla



Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Fen laboratuvarı deney malzemeleri -resimli fenhane58 0 1,065 18/02/2018, 16:11
Son Yorum: fenhane58
  yeryüzü şekilleri ile ilgili çeşitli deney ve etkinlik örnekleri fenhane58 0 1,506 01/04/2017, 21:01
Son Yorum: fenhane58
  Laboratuvar ve deney kuralları LÜTFEN OKUYUNUZ. fenhane58 0 1,767 25/12/2016, 12:00
Son Yorum: fenhane58
  çeşitli piller deneyi fenhane58 0 2,160 24/12/2016, 21:39
Son Yorum: fenhane58
  hoparlör deney videolu fenhane58 0 1,211 17/02/2016, 14:50
Son Yorum: fenhane58
  lazer spirograf deney videolu fenhane58 0 1,432 17/02/2016, 14:47
Son Yorum: fenhane58
  ortaokul fen deney malzemeleri fenhane58 0 1,290 08/11/2015, 08:56
Son Yorum: fenhane58
  deney araç gereçleri fenhane58 0 1,452 08/11/2015, 08:51
Son Yorum: fenhane58
  açık hava basıncı deney video fenhane58 0 3,586 23/03/2015, 21:38
Son Yorum: fenhane58
  baloncuk yapma yöntemleri deney ve videolar fenhane58 0 4,486 23/03/2015, 20:45
Son Yorum: fenhane58

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar:
1 Ziyaretçi