Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
mikroskop bakımı ve kullanımı nasıl olur?
#1
•Mikroskobun Kullanılması

Bilimin herhangi bir alanındaki ilerleme, teknoloji alanındaki ilerlemeyi izler. Son yıllarda biyoloji bili¬mindeki bilgi patlamasının nedeni, çeşitli tekniklere ve aletlere dayanmaktadır. Bunlar arasındaki en önemli gelişme mikroskop ve mikroskop kullanma tekniklerindeki gelişmelerdir. Mikroskop, biyologun küçük canlıları incelemesini sağlar.

Gözümüz genellikle 0.1 mm'den daha küçük objeleri ayırt edemez. Gözle görülemeyecek kadar küçük olan objeleri incelemek için mikroskop denilen aletler kullanılır( Şekil 1.2 mikroskop). Mikroskobun esası, merceklere ve mercek sistemlerine dayanır. Bir mikroskopta optik bölümden başka, destek ve ayarlama işi için kullanılan mekanik kısımlar bulunur. En çok kullanılan tek okülerli bir mikroskobu inceleyerek kısımlarını tanımaya çalışalım.
Ayak, dayanak görevi yapan alt taraftaki kısımdır. Gövde, mikroskobun kolu ve kolun altındaki tabla¬dan oluşur. Mikroskop tablasının üzerinde maşalar bulunur. Tablanın altına ise ışık kaynağı ya da ayna yerleştirilmiştir. Ayrıca ışığın incelenecek preparata ulaşması için tablanın altında delik bulunmaktadır. Deliğin altında ise ışığı ayarlamak için diyafram kısmı bulunur. Kolun üstünde kaba ayar vidası (makro vida) ile ince ayar vidası (mikro vida) olmak üzere iki vida bulunur. İnce ayar vidası görüntüyü netleştirmek için kullanılır. Tablanın üstünde farklı büyütme güçleri olan objektifler bulunur. Objektifleri incelediğiniz zaman üzerinde büyütme güçlerinin yazılı olduğunu göreceksiniz. Mikroskop tüpünün üst kısmında ise görüntüyü büyüten oküler bulunur. Mikroskobu kullanırken objenin görüntüsünü ne kadar büyüttüğünü bilmemiz gerekir. Büyütmeyi hesaplamak için oküler üzerindeki sayıyı, kullanmakta olduğunuz objektif üzerindeki sayı ile çarpmanız yeterlidir.
Örneğin, oküler üzerinde ( 10 X ), objektif üzerinde ( 40 X ) yazılı ise büyüme = 10 X 40 = 400'dür. Yani incelenen objenin görüntüsü 400 defa büyütülmüş demektir.


Mikroskobun Bakımı
Mikroskop dikkatli bakım gerektiren pahalı bir alettir. Bu aleti kullanırken aşağıdaki genel kurallara mutlaka uymak gerekir. Mikroskobu daima iki elle taşıyınız. Bir elle kolu sıkıca tutarken, diğer elinizle ayağın altından tutunuz. Mikroskobu kullanırken masanın kenarına koymayınız. Elektrikli aydınlatma düzeneği varsa, kablonun mikroskop altında kalıp ezilmemesine dikkat ediniz. Mikroskopla çalışırken masanın üzerinde o anda gerekli araç ve gereçten başka bir şey bulundurmayınız. Kullandığınız preparat bir sıvı damlası ile hazırlanmışsa, mikroskobun gövdesini eğik duruma getirmeyiniz. Mikroskobun en pahalı ve korunması gereken parçalan mercekleridir. Bu nedenle, mercekleri taşıyan oküler ve objektifler çok yumuşak, tüysüz bir bezle silinmelidir. Mikroskobu yerine kaldırırken küçük objektifi kullanma durumuna getiriniz.

•Mikroskobun Kullanılmaya Hazırlanması
a. En küçük objektifi kullanma durumuna getiriniz (çıt sesini duyunuz)
b. Aynayı, ışık tablanın ortasındaki delikten geçecek şekilde ayarlayınız. Mikroskopların çoğunda, ışık miktarını ayarlamak için bir diyafram bulunur. Diyaframı açıp kapayarak, baktığınız obje için en uygun ışık şiddetini ayarlayınız. Bazı objeler az ışıkta, bazıları ise kuvvetli ışıkta daha iyi görünür.
c. Mikroskop kullanmada en önemli etken bakılan obje ile objektif arasındaki mesafedir. En büyük objektifi kullanırken bu uzaklık çok az olduğundan dikkatli çalışmalısınız. Büyütme gücü yüksek olan objektifle çalışırken en emin yol, ince ayar vidasını kullanmaktır.
d. Bir gazete ya da dergiden A ve H harfi keserek bunu temiz bir lâm üzerine koyup, bir damla su damlatınız. Damlanın üzerini bir lamelle kapatınız. Lamelin üzerine parmak ucuyla hafifçe dokunmak, lâm ve lamel arasındaki hava kabarcıklarının büyük ölçüde dışarı çıkmasana yardımcı olur.
e. Hazırladığınız bu örneği mikroskobun tablası üzerine koyarak maşalarla tutturunuz. A,H harfini tablodaki deliğin ortasına getirinceye kadar preparatı hareket ettiriniz. Bu arada en küçük objektifi kullanma durumuna getiriniz. Kaba ayar vidasını çevirerek objektifin bağlı olduğu tüpü görüntü alana kadar aşağı doğru indiriniz. (Bazı mikroskoplarda mikroskop tablası hareketlidir).
f. Harfi gördükten sonra ince ayar vidası ile iyice netleştiriniz. Bu arada harfin çıplak gözle ve mikroskopla görünüşü arasında bir fark olup olmadığına dikkat ediniz.
g. Farklı iki renkten oluşan iplik parçasını lâm üzerine yerleştirerek bir preparat hazırlayıp, büyük objektifle inceleyiniz. İpliklerin her tarafını net olarak göremediğinize dikkat ediniz. Bunun sebebi sizce ne olabilir?

Bul
Cevapla



Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Güneş patlamalarından nasıl korunuruz? fenhane58 0 153 21/01/2024, 09:20
Son Yorum: fenhane58
  Güneş patlamaları nasıl oluşur? fenhane58 0 172 19/01/2024, 22:28
Son Yorum: fenhane58
  Biyoteknolojide proses nasıl kullanılır? fenhane58 0 4,146 02/03/2018, 16:36
Son Yorum: fenhane58
  Peynir çeşitleri nasıl oluşur? fenhane58 0 3,796 18/02/2018, 15:51
Son Yorum: fenhane58
  Virüsler nasıl çalışır? Resimli anlatım fenhane58 0 5,364 05/06/2017, 19:56
Son Yorum: fenhane58
  kara delik nedir?nasıl oluşur? dersfen 0 1,914 03/12/2016, 12:30
Son Yorum: dersfen
  Yildiz kaymasi nasil olur? fenhane58 0 2,277 26/01/2016, 18:36
Son Yorum: fenhane58
  Meyvelerde çürüme nasıl gerçekleşir? fenhane58 0 3,582 28/12/2015, 14:55
Son Yorum: fenhane58
  Yunuslar Nasıl Uyuyor? fenhane58 0 1,323 21/12/2015, 12:40
Son Yorum: fenhane58
  Balık ve kurbağa yumurtaları nasıl olur? dersfen 0 1,714 03/10/2015, 12:37
Son Yorum: dersfen

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar:
1 Ziyaretçi