FenHane - Fen Bilimleri Dersi Paylaşım Forumu

Tam Versiyon: sindirim sistemi ders notu
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
SİNDİRM SİSTEMİ
Sindirimin amacı; yiyeceklerin kana geçebilecek kadar küçültülmesidir. Tükürük, Pankreas özsuyu ve mide özsuyu gibi enzimler kullanılıyorsa Kimyasal, diş, kas ve safra (karaciğer salgısı) ile yapılıyorsa Mekanik sindirimdir.
Ağızda Karbonhidratların- midede; proteinlerin, İnce bağırsakta ise yağların, karbonhidrat ve proteinlerin kimyasal sindirimi olur. Yutak, yemek borusu, kalın bağırsak ve anüste sindirim olmaz. Karaciğer ve pankreas salgı üreterek sindirim sistemine yardımcı olur. Sindirim sonucunda Karbonhidrat (nişasta) glikoza, protein aminoasitlere yağ ise gliserol ve yağ asidine ayrışır.
Sindirilmiş karbonhidrat, protein ve yağların kana karışması (emilim) ince bağırsakta olur. Sindirilmemiş su, vitamin ve minerallerin emilimi ise kalın bağırsakta olur.
Su, tuz, idrar, karbondioksit, besin atıkları ve üre vücudumuzdan böbrek, deri, akciğer, kalın bağırsak, karaciğer ile uzaklaştırılır. Kandaki atık maddeleri süzerek idrar oluşturan organ böbreklerdir. Böbreklerin yapısında süzme birimleri olan nefronlar bulunur. Boşaltım sistemi; böbrekler, üreter, idrar kesesi ve üretradan oluşur. Sağlıklı bir insanın idrarında; su, tuz, üre, ürik asit, amonyak, mineral, suda çözünen B-C vitaminleri bulunabilir. Glikoz yada aminoasit bulunuyorsa hastalık vardır.