FenHane - Fen Bilimleri Dersi Paylaşım Forumu

Tam Versiyon: Optik İllüzyon nedir? Nasıl yapılır?
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Optik İllüzyon :
Optik illüzyon, resim sanatında yeteneklerin gösterildiği bir alandır. Resimde olmayanı görüp, olanı görmemektir. Görülenler aslında resimde olmayıp beyine aktarılan bilgi yanılgısından ortaya çıkan görüntüdür. Dolayısıyla bu hareketler optik dengeyle doğrudan alakalıdır. Bunun sebebi de beynin bilgisi olmadığı durumlarda gözün gördüğü şekilleri olduğu gibi algılanması şeklinde açıklanır. Bir şekil konusunda son kararı göz veremez ve beyin pasif kalır. Bilgi sahibi olunan soyut yada somut nesne veya şekillerin otomatik karar mekanizması olan göz bu konuda devre dışı kalır.
Duyu organlarımız pek çok alanda yanılabilirler. Bunlar arasında göz yanılmaları en ilginç olanı. Duyu organları, uyarılara yanıt verirken değişik uyum aşmalarından geçer. Bu da yanılmaların önemli bir nedenidir. Söz gelimi, gözün ağ tabakası belirli bir parlaklık düzeyindeki ışığa uyum sağlayarak, duyarlılık sınırlarını sabit tutar. Parlak bir ışık gördüğümüzde, ilk ışık uyarının ardından, buna eşit kinci bir uyaran geldiğinde, göz duyarlılığını biraz yitirmiş olduğundan ikincisi ilkinden daha sönükmüş gibi algılanır.
İllüzyon, diğer adıyla Yanılsama duyu organlarının yanılması olarak bilinir. Gerçek bir nesnenin duyular üzerindeki izlenimlerinin yanlış değerlendirilmesidir. İllüzyon kelimesi bile insanı yanıltır diyebiliriz. Çünkü illüzyonu ilizyon veya illüzyon diye bilen bir dünya insan mevcut. Optik illüzyon (görsel illüzyon) ya da göz yanılsaması, görsel olarak algılanan görüntüler ile nesnel gerçekliğin farklı olduğu durumlar için kullanılan terimdir. Göz tarafından toplanan ve beyinde işlenen bilgiler uyaran kaynağının fiziksel ölçümü ile uyuşmayan bir algı oluşturur.