FenHane - Fen Bilimleri Dersi Paylaşım Forumu

Tam Versiyon: Meyvelerde çürüme nasıl gerçekleşir?
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Meyvelerde en önemli çürüme etmeni maya ve küflerdir. Bakteriler, süt asidi ve sirke gibi bakterilerle bozulmaya neden olurlar. Taze meyvelerde en sık görülen çürümeler ve etmenleri ise şu şekildedir:
Yaş çürüme: Meyve dokusundaki pektinden oluşan orta lamellerin çözülmesi sonucu hücre suyu dışarı çıkar. Zedelenen bu doku mikroorganizmaların faaliyete geçmesi için yeterli nedendir. Meyve ezilmiş bir görünüm alır. Bu olay çileklerde sıklıkça görülebilir.
Kuru çürüme: Meyve kuru ve büzülmüş bir görünümdedir. Dokunun iç kısmında boşluklar vardır. Diğer adı ile gri küf çürümesidir.
Çekirdek evi çürümesi: Elma ve armutlarda sık görülen bu çürümeyi ancak meyveyi ikiye bölüğünüzde anlarsınız. Meyve etinin çekirdek evi kısmından sap kısmına doğru açık veya koyu kahverenginde belirtiler göze çarpar.
Acı çürüme: Meyvenin tadı acılaşır, yuvarlak sarı kahverengi ve kenarları belirgin çizgili çürük yerleri meyvede göze çarpar. Çürük yeri yumuşak olup içeri doğru çöküntü yapar.Çürük yerlerde küf mantarının gri-sarı beyaz renkli miselleri görülür.
Kara leke: Önce meyve yüzeyinde 1-2mm’’lik kuru bir leke oluşur. Bu leke zamanla büyür ve içe doğru çöküntü yapar.Daha çok elmalarda görülür.