FenHane - Fen Bilimleri Dersi Paylaşım Forumu

Tam Versiyon: Şişmanlığın nedenleri nelerdir?
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Şişmanlığın çok değişik nedenleri vardır. Şişmanlığın oluşumunda tek bir nedenden ziyade genetik, psikososyal ve çevresel faktörler önemli rol oynar. Ayrıca bazı genetik hastalıklara bağlı olarak da şişmanlık görülebilir.
Uzun süre şişmanlık ailesel bir olgu olarak ele alınmıştır. Fakat aşırı yemeye sebep olan kalıtsal faktörleri, yanlış yeme alışkanlıklarına yol açan çevresel faktörlerden ayırmak oldukça güçtür. Yapılan çalışmalarda obez anne babaların çocuklarında şişmanlık oranı % 80 iken, normal yapılı anne babaların çocuklarında bu oran %14’ü geçmemektedir. Diyet kontrolü ve fiziki aktiviteyi arttırmak suretiyle şişmanlığa genetik yatkınlığı olanlarda kilo kontrolü mümkün olabilmektedir.
Şişman insanların çoğunda yeme davranışında bir bozukluk söz konusu olup,bunun sonucunda harcadıklarından çok daha fazla miktarda kalori alırlar.Yalnız bu,şişmanların her zaman fazla yiyen kişiler olduğunu göstermez.Obur kişilerde, besinleri tanıma ve besin uyaranlarına tepki verme de abartılmış bir cevap vardır. Yine bu kişiler daha çok şekeri düşük, yağ oranı yüksek yiyecekleri tercih ederler.
Obez kişiler genellikle daha az aktif olma eğilimindendir. Zayıf kişilerle eşit miktarda besin alsalar da enerji harcamaları çok daha azdır.
Şişman erişkinlerde aşırı yemeyi başlatan faktörler arasında anksiyete (iç sıkıntısı) ve depresyona sıkça rastlanmaktadır.Hafif stres dönemlerinde obezlerin önemli ölçüde kilo aldıkları gözlenmektedir. Erişkin yaşta başlayan şişmanlıkların bir çoğunda da psikoloji travmalara cevap olarak duygu durumunu dengelemek için aşırı yemeye bağlı kilo alma söz konusudur.