FenHane - Fen Bilimleri Dersi Paylaşım Forumu

Tam Versiyon: Kimyasal tepkimelerde ısı ve ışık açığa çıkması deneyi
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
DENEYİN ADI : SIÇRAYAN SUYUN ALEVİ

DENEYİN AMACI :
Kimyasal tepkimelerde ısı ve ışık açığa çıkmasının ve tepkimenin suyla yanmasının gözlenmesi.

KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER :
1. Deney :
1- Zn tozu
2- Amonyum nitrat veya gümüş nitrat
3- Amonyum klorür (NH4Cl)
4- Yanmaz çatlamaz bir kap
5- Su

2. Deney :
1- Sodyum peroksit (Na2O2)
2- Şeker

DENEYİN YAPILIŞI :
1. Deney :
1- Göz kararı yapılabilecek bir deney. Her üç kimyasal maddeden birer spatül (kaşık) alınıp porselen havanın içine konur.
2- Karıştırılıp, homojenice edilir.
3- Sonra el birazcık suyla ıslatılır.
4- Eldeki su damlacıkları, kabin içine doğru gözlüklü insanların gözlüklerini ıslatmak için yapılan hareketin bir benzeri ile su püskürtülür.
5- Karışım oldukça dumanlı bir şekilde, yeşilimsi bir alev ile yanmaya baslar. Doğal olarak, kaptaki maddeler bitene kadar devam eder.

2. Deney :
1- Bir miktar sodyum peroksit (Na2O2) ve bir miktar şeker belirli oranlarda karıştırılıp üzerine bir damla su ilavesi ile bol miktarda enerji veren bir ardışık reaksiyonlar zinciri gerçekleşerek büyük alevli bir reaksiyon gözlenir.

DENEY DÜZENEĞİ :


TEORİK BİLGİ :
Suyun miktarı abartılmamalıdır. Çok az bir su damlası bile işe yarar normalde. Çinko ile amonyum nitrat arasında bir redoks (yer değiştirme) tepkimesi gerçekleşir. Çıkan beyaz dumanın nedeni de ZnO`in ta kendisidir.
Tepkimenin başlaması için Cl– iyonlarına ihtiyaç var. Bu tepkimenin katalizörü Cl– iyonu yani. NH4Cl konma amacı budur. Ayrıca NH4Cl de, NH4+ tepkimeye girenler arasında olduğu için, o da bir nevi reaktif olmuş oluyor. Damlatılan ya da püskürtülen su sayesinde, NH4Cl çözünüyor ve açığa çıkan Cl– iyonları tepkimenin başlamasına neden oluyor.