FenHane - Fen Bilimleri Dersi Paylaşım Forumu

Tam Versiyon: ses nedir,sesin yayılması ders notu
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
dosyanın word hali ektedir.
SES NEDİR?

Ses, maddeyi oluşturan taneciklerin titreşmesi sonucu oluşur. Bir kaynaktan çıkan ses suda ilerleyen dalgalar gibi etrafa yayılır.



Çevremizde ses üreten birçok ses kaynağı vardır. Işık konusunda olduğu gibi ses kaynaklarını da doğal ve yapay olarak ikiye ayrılır.

Şelaleden akan suyun sesi, kuş ve çeşitli hayvanların sesi, rüzgârın sesi, gök gürültüsü, insan sesi doğal ses kaynaklarından çıkan seslerdir.

Hoparlörden çıkan ses, müzik aletlerinden çıkan sesler, korna, televizyon, radyo sesleri yapay ses kaynaklarından çıkan seslerdir.





SESİN YAYILMASI
Sesin yayılması için katı, sıvı, az ortamlardan birisi mutlaka olmalıdır.
NOT: Ses boşlukta yayılamaz. Çünkü ses maddelerin taneciklerinin titreşmesidir bu durumda madde olmazsa tanecik olmaz, tanecik olmazsa titreşim olmaz, titreşim olmazsa ses de olmaz deriz.
Daha önce öğrendiğimiz bilgilere göre katı, sıvı ve gaz maddelerin tanecikleri arasındaki boşluklar birbirlerinden farklıdır.




Bu durumda katı, sıvı ve gaz ortamlarda sesin ne kadar hızlı yayılabileceği hakkında fikir yürütebiliriz.
Şöyle düşünelim, katı maddenin herhangi bir taneciği titreştiğinde o titreşimi yanındaki taneciğe iletmesi için çok kısa bir süre geçecektir, ancak gaz maddenin herhangi bir tanecik titreştiğinde o titreşimi diğer taneciğe iletmesi için katıya ve sıvıya göre çok daha uzun süre geçecektir.
Bu durumda ses hangi ortamda daha hızlı yayılır? Neden?
.....................................................................................................
Haydi bunu birkaç basit deneyle ispatlayalım 
Sınıftaki tahtanın önüne bir arkadaşınızla birlikte geçip tahtaya elinizle vurun. Sonra arkadaşınızdan kulağını tahtaya dayamasını isteyin, tahtaya yine vurun ve arkadaşınızdan iki ses arasındaki farkı karşılaştırmasını isteyin. Elde ettiğiniz sonuç nedir?
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………



Farklı ses titreşimleri sonuncunda kum taneciklerinin aldığı farklı şekiller.